Najnovije vesti

POTPUNO ZASLUŽENO Kažnjeni graničari koji su bičevali imigrante, specijalni izaslanik SAD podneo ostavku
Foto: Profimedija

POTRESNE SCENE

POTPUNO ZASLUŽENO Kažnjeni graničari koji su bičevali imigrante, specijalni izaslanik SAD podneo ostavku

Planeta
16:41h

Američki graničari koji su snimljeni kako bičuju i na konjima jure imigrante iz Haitija koji prelaze reku Rio grande kažnjeni su i prebačeni da rade u kancelariji!

Oni više neće izlaziti na teren, potvrđeno je iz ministarstva za domovinsku sigurnost.

Javnost u Sjedinjenim Državama i širom sveta bila je šokirana kada su se pojavile okrutne fotografije na kojima se vidi kako agenti pogranične službe na konjima sa bičevima love uplašene migrante koji, držeći u rukama kese sa hranom, pokušavaju da pređu reku.

0632899702, Teksas, granična patrola, migranti
foto: PAUL RATJE / AFP / Profimedia

Procenjuje se da je u Teksas ušlo ukupno oko 14.600 imigranata sa Haitija.

Većina ih je danima bila smeštena ispod mosta u gradu Del Rio. Guverner Greg Abot je potvrdio da je njih 8.600 i dalje u gradu, dok je oko 1.000 vraćeno nazad na Haiti. Ostali su pušteni uz obavezu da se u roku od 60 dana pojave na sudu za imigraciona pitanja.

U međuvremenu, specijalni izaslanik SAD za Haiti, Danijel Futi, podneo je ostavku u znak protesta zbog deportacije haićanskih izbeglica.

Odluka SAD da pošalje migrante nazad u zemlju gde oružane bande kontrolišu svakodnevni život je nehumana, naveo je Futi u svojoj ostavci.

Od početka nedelje, 1401 migrant je vraćen na Haiti. Futi je naveo da Haićani "jednostavno ne mogu da izdrže nametnuti priliv stotina migranata koji se vraćaju bez hrane, skloništa i novca" i upozorio da Haiti čeka "neizbežna ljudska tragedija".

Mnogi Haićani napustili su zemlju posle razornog zemljotresa 2010. godine i veći broj onih koji su nja visokim temperaturama boravili u kampu u Teksasu, živeo je prethodno u Brazilu ili nekoj drugoj južnoameričkoj zemlji odakle su krenuli ka sever u potrazi za poslom.

Haiti je ove godine pogodilo još nesreća - najpre je u julu ubijen predsednik Žovenel Moiz, da bi mesec dana kasnije, ostrvo pogodio razorni zemljotres.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja