Najnovije vesti

MERKEL PORUČILA NEMCIMA: Glasajte za Lašeta da nam zemlja ostane stabilna, možete li da zamislite CDU, Zelene i Levicu na vlasti?
Foto: STEFAN SAUER / AFP / Profimedia

nemački izbori

MERKEL PORUČILA NEMCIMA: Glasajte za Lašeta da nam zemlja ostane stabilna, možete li da zamislite CDU, Zelene i Levicu na vlasti?

Planeta

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u petak glasače da daju glas Arminu Lašetu, konzervativnom kandidatu njene stranke CDU, kako bi Nemačka "ostala stabilna", dva dana pre parlamentarnih izbora na kojim se bira njen naslednik.

"Da bi Nemačka ostala stabilna, Armin Lašet mora da postane savezni kancelar", rekla je Angela Merkel na skupu svoje stranke u Minhenu.

Ankete uoči izbora predviđaju tesan dvoboj kandidata socijaldemorkata Olafa Šolca i Lašeta.

Nemačka, Nemački izbori, izbori u Nemačkoj, grafika
foto: Kurir

"Nije nevažno ko upravlja Njemačkom", dodala je Merkel i upozorila kakav bi bio na scenario ako pobedi Šolc, koji prema anketama vodi. "Možete li da zamislite crveno-crveno-zelenu vladu?", pitala je ona.

Među mogućim opcijama buduće vladajuće koalicije nije isključen savez "crveno-crveno-zeleni" između socijaldemokratskog kandidata SPD-a Olafa Šolca, Levice i Zelenih. Ta koalicija ipak nije najverovatnija jer postoje brojne ideološke razlike među 3 stranke.

Konzervativci, koji loše stoje u anketama, su tu perspektivu iskoristili kako bi mobilisali svoje birače.

Kancelarka je kritikovala povećanje poreza koje predviđa socijaldemokratski kandidat i što bi moglo da nagna nemačke kompanije da se presele u Austriju ili Holandiju.

"To nije naša politika", naglasila je Merkel i dodala da ona preferira "politiku koja omogućuje firmama da ostanu u zemlji i otvaraju radna mesta - ovde, kako bi Nemačka napredovala".

Kancelarka je takođe upozorila na opasnost koju bi Nemačkoj donelo uklanjanje "kočnice zaduživanja", a reč je o "bezbednosnoj kočnici" koja je ugrađena u ustav i ograničava državno zaduživanje, kao i na opasnost "zadužene Evropske unije" što bi se moglo dogoditi pobedom levice.

Jedan od zadataka "kočnice zaduživanja" je i uspostavljanje "generacijske pravednosti" koja predviđa izbegavanje ostavljanja dugova generacijama koje dolaze.

Kurir.rs/Hina

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track