ŠOK NA IZBORIMA U NEMAČKOJ Demohrišćani potučeni do nogu u Bavarskoj! Zeleni gospodari Štutgarta, a radikalna desnica Drezdena!
Foto: Shutterstock

Rezultati glasanja

ŠOK NA IZBORIMA U NEMAČKOJ Demohrišćani potučeni do nogu u Bavarskoj! Zeleni gospodari Štutgarta, a radikalna desnica Drezdena!

Planeta -

Već sad se može smatrati da su svakako pobednici parlamentarnih izbora 2021. godine socijaldemokrate SPD koji su ostvarili značajni porast, dok demohrićani CDU koji su do pre četiri godine bili najjača partija polako odlaze u prošlost.

O otme svedoče i najnoviji podaci, da tamo gde su demohrišćani imali najveći udeo u vlasti, ostvarili su rezultat najgori od 1949. godine. Tako je i Erope elects objavio grafiku uporedivši parlamentarne izbore u Nemačkoj 2017 i 2021. godine gde se vidi značajna razlika i veliki pad demohriščana.

Na objavljenoj grafici iz 2017. godine Hamburg je osim jedne četvrti bio skoro ceo u rukama Socijaldemokrata, dok 2021. Najjači u Hamburgu je upravo SPD. U Hanoveru 2017. i 2021. situacija je ostala nepromenjena. Najveće iznenađenje parlamentarnih izbora 2021. je prestonica Berlin, gde su demohrišćani potučeni do nogu za raziku od 2017 godine gde su zauzimali značajnu poziciju. Bili su druga po jačini stranka, a danas ih faktički nema. Vlast 20201. SPD deliće sa zelenima i LINKE (levica).

Pokrajina Rajna -Rur koju su skoro pola pola delili demohrišćani i socijaldemokrate 2017. na ovim parlamentarnim izborima kompletno su preuzeli socijaldemokrate SPD. Lajpcig 2017. vlast su delili CDU i Liberali, dok sada će vlast deliti zeleni i socijaldemokrate. Međutim 2021. desio se preokret da su većinu u Drezdenu osvojili radikalni desničari iz Afd, dok su socijaldemokrate osvojile jedan okrug.

Frakfurt, Nirnberg, Štutgart i Mingen 2017 koji su bili od 1949 tradicionalno uporište demohriščana CDU desila se ogoromna promena. Pa tako u Frankfurtu podjedank broj glasova dobila je koalicija CDU/CSU i SPD, Nirnberg su većinu glasova osvojili socijaldemokrati. Pravi šok je Štutgart u kome je 2017. najveći broj glasova osvojila CDU, a sada Zeleni. Minhen koji je bio jako uporište CDU/CSU većinu glasova osvojili su socijaldemokrate.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track