Najnovije vesti

STRANKU MERKELOVE BI DA ŠALJE U OPOZICIJU: Šolc kaže da su konzervativci dobili jasnu poruku! Ni naznake o velikoj koaliciji!
Foto: EPA / FOCKE STRANGMANN

neizvesnot u nemačkoj

STRANKU MERKELOVE BI DA ŠALJE U OPOZICIJU: Šolc kaže da su konzervativci dobili jasnu poruku! Ni naznake o velikoj koaliciji!

Planeta
14:30h

Kandidat nemačkih socijaldemokrata za kancelara Olaf Šolc, čija je stranka ostvarila tanku većinu na parlamentarnim izborima, ocenio je danas da konzervativci treba da idu u opoziciju, pošto su na drugom mestu po izbornom rezultatu.

"CDU i CSU (Hrišćansko-demokratska unija i sestrinska Hrišćansko-socijalna unija) nisu samo izgubile glasove, one su zapravo dobile poruku građana da više ne treba da budu u vladi već u opoziciji", rekao je Šolc danas u sedištu svoje stranke.

Konzervativci smatraju da bi i oni mogli da formiraju novu koalicionu vladu iako su na juče održanim izborima ostvarili svoj istorijski najlošiji rezultat.

Prema jutros objavljenim preliminarnim zvaničnim rezultatima, koji su potvrdili projekcije objavljene noćas, Socijaldemokratska partija (SPD) desnog centra i njihov vođa Olaf Šolc osvojili su 25,7 odsto glasova, neznatno ispred konzervativne unije CDU-CSU Armina Lašeta koja je zabeležila istorijski minimum sa 24,1 odsto. Konzervativci nikad nisu imali manje od 30 odsto glasova.

Olaf Šolc, Armin Lašet, Nemačka izbori
foto: EPA

Na izborima su treći Zeleni sa 14,8 odsto glasova i liberali FDP-a, sa 11,5 odsto glasova.

"Glasači su se vrlo jasno izrazili i rekli da treba formirati narednu vladu jačanjem tri stranke - socijaldemokrate, ekologe i liberale FDP-a", rekao je 63-ogodišnji Šolc koji je aktuelni vicekancelar i ministar finansija u odlazećoj vladi Angele Merkel.

On je rekao da je mandat stranaka takodje da urade ono što gradjani žele. Podsetio je da posle 16 godina na vlasti koznervativci stranke Angele Merkel treba da odu u opoziciju.

Konzervativci su doživeli najgori izborni rezultat ikad ostvaren sa 24,1 odsto glasova, što je gotovo devet procentnih poena manje nego na izborima 2017. godine.

Zbog rascepkanih glasova koalicija tri stranke biće potrebna za formiranje vlade, što nije vidjeno od 1950-ih.

Vođa CDU Armin Lašet sinoć je rekao da uprkos "razočaravajućem" rezultatu nije spreman da se pridruži opoziciji i da će učiniti sve da formiraju vladu predvodjenu konzervativcima CDU-CSU.

Iako su drugi na izborima u teoriji ostaje mogućnost za konzervativce da formiraju koaliciju, verovatno sa Zelenima i FDP-om.

Pregovori o formiranju buduće vlade mogli bi da traju više nedelja ili čak meseci.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / FOCKE STRANGMANN

Bonus video:

Kurir televizija u Berlinu dan nakon izbora
03:58

Kurir televizija u Berlinu dan nakon izbora

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja