AKO JA POBEDIM NA IZBORIMA... Marin Le Pen predlaže referendum koji će drastično ograničiti imigraciju u Francuskoj
Foto: EPA Ian Langsdon

francuski izbori

AKO JA POBEDIM NA IZBORIMA... Marin Le Pen predlaže referendum koji će drastično ograničiti imigraciju u Francuskoj

Planeta -

Liderka ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen poručila je da će, ako pobedi na predsedničkim izborima 2022. godine u Francuskoj, raspisati referendum koji će drastično ograničiti imigraciju.

Le Pen je na televiziji Frans 2 rekla da će na referendumu biti predloženi strogi kriterijumi za ulazak na francusku teritoriju i za sticanje francuskog državljanstva, kao i da će francuskim građanima dati prioritetan pristup socijalnom stanovanju, radnim mestima i socijalnim davanjima.

"Na referendumu će biti kompletan nacrt zakona koji će imati za cilj drastično regulisanje imigracije", rekla je Le Pen, koja će biti kandidat svoje stranke na predsedničkim izborima u aprilu.

Održavanje referenduma je dozvoljeno Ustavom Francuske, ali se oni retko raspisuju. Poslednji veliki referendum održan je 2005. godine, kada su se Francuzi izjasnili protiv ratifikacije evropskog Ustava. Le Pen se 2017. godine plasirala u drugi krug predsedničkih izbora, ali ju je pobedio Emanuel Makron, koji je osvojio više od 66 odsto glasova.

Makron se još nije izjasnio da li će se kandidovati za ponovni izbor, ali istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi on i Le Penova verovatno ušli u drugi krug, iz koga bi Makron izašao kao pobednik.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track