VRAĆAJU SE KUĆI POSLE TRI GODINE: Kina konačno dozvolila američkoj porodici da se vrati kući
Foto: Printscreen/YouTube

tante za kukuriku

VRAĆAJU SE KUĆI POSLE TRI GODINE: Kina konačno dozvolila američkoj porodici da se vrati kući

Planeta -

Brat i sestra iz Amerike, koji prethodne tri godine nisu mogli da napuste Kinu, sada su konačno dobili dozvolu da se vrate kući.

Sintija i Viktor Liu su, zajedno sa majkom, bili optuženi za "ekonomske zločine" dok su bili u poseti Kini. Liuovi tvrde da su im kineske vlasti ograničile kretanje kako bi namamili njihovog oca da se vrati u zemlju, gde je optužen za prevaru.

Odluka Pekinga poklapa se sa odlukom kanadskih vlasti da puste na slobodu direktorku Huaveja Meng Vanžu i recipročnom odlukom Kine da oslobodi dvojicu Kanađana.

Kina je ranije bila na meti kritika zbog korišćenja civila kao političkih piona u svojoj "talačkoj diplomatiji", što je Peking uvek demantovao.

Američki senatori Edvard Marki i Elizabet Voren saopštili su da su se Sintija i Viktor Liu vratili kući "posle tri teške godine koje su proveli u Kini kao pioni kineske vlade".

Senatori su dodali da njihova majka, Sandra Han, koja je takođe američki državljanin i dalje u Kini i da rade sa američkom vladom na njenom oslobađanju.

Troje članova porodice Liu je 2018. godine otputovalo u Kinu da posete rodbinu. U to vreme, Sintija Liu je radila kao konsultant, a Viktor Liu je studirao.

Nekoliko dana kasnije, njihovu majku su uhapsili o prebacili u "crni zatvor", misteriozni pritvorni centar, rekla su njena deca koja su ubrzo potom otkrila da ne mogu da napuste Kinu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je u to vreme navelo da su "osumnjičeni za ekonomske zločine".

Brat i sestra su tada rekli Njujork tajmsu da ih kineske vlasti koriste kako bi namamili nazad u zemlju njihovog oca, nekadašnjeg izvršnog direktora državne banke, koji je optužen za prevaru iako je on prekinuo veze sa porodicom još 2012.

Državni list Čajna dejli prenosi da je njihov otac, Liu Čangming jedan od 100 najtraženijih begunaca. On je pobegao iz zemlje 2007. godine.

Njihova majka, Sandra Han je poslovna žena koja ima milione dolara uložene u nekretnine, piše Njujork tajms.

Američki mediji prenose danas da je Kina dozvolila bratu i sestri Liu da napuste zemlju istog vikenda kada je Peking oslobodio dvojicu kanadskih državljanina Majkla Spavora i Majkla Kovriga koji su uhapšeni u Kini 2018. i optuženi za špijunažu.

Kanađani su oslobođeni nekoliko sati nakon što je izvršna direktora Huaveja, Ment Vanžu koja je bila u kućnom pritvoru u Kanadi pod optužbom za prevaru, oslobođena.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja