BORBA SA VREMENOM NA 900 METARA POD ZEMLJOM: Zarobljeno još 6 rudara, spaseno 33 u istočnoj Kanadi!
Foto: Profimedia

nesreća u rudniku

BORBA SA VREMENOM NA 900 METARA POD ZEMLJOM: Zarobljeno još 6 rudara, spaseno 33 u istočnoj Kanadi!

Planeta -

Trideset troje od 39 rudara zarobljenih pod zemljom u rudniku u istočnoj Kanadi uspelo je noćas da izađe a operacija spasavanja se nastvlja, rekao je šef spasilačkih timova.

"Jako je dugo. Ostalo je još da se izvuče šest osoba i nadamo se da će svi biti na površini sredinom popodneva", rekao je danas za televiziju CBS Šon Rajdaut, koji predvodi spasioce.

Rudari su zarobljeni u rudniku u nedelju na dubini od oko 900 metara tako da će možda trebati do deset sati da izađu, rekao je Rajdaut i dodao da su rudari do sada bili pod zemljom 48 sati.

Po njegovim rečima, nisu svi fizički u stanju da se sami popnu tako da se koriste konopci da ih podignu.

Rudari su ostali na dubini između 900 i 1.200 metara usled kvara na liftu koji spušta radnike u rudarsku jamu.

Oni su uspeli da se sklone dok su čekali pomoć. Brazilska grupa Vale koja je vlasnik rudnika objasnila je juče da niko od rudara nije povređen u tom incidentu i da imaju pristup hrani i vodi.

Šef grupe Vale za kanadsku provinciju Ontario naveo je u saopštenju da su srećni i da osećaju olakšanje zato što su rudari koji su izašli iz ruidnika, živi i zdravi.

Radovi na lokaciji Toten u Sadberiju gde radi oko 200 zaposlenih prekinuti su od nedelje i grupa je saopštila da će napraviti procenu pre nego što nastavi proizvodnju.

Rudnik je bio zatvoren 1972. ali kompanija Vale je sprovela radove i ponovo ga otvorila 2014. Tokom prvih šest meseci 2021. godine iskopano je oko 3.600 tona nikla.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track