ZBOG FIJASKA TOKOM POVLAČENJA IZ AVGANISTANA SLEDI REŠETANJE U KONGRESU: Američki generali moraće da odgovore na bolna pitanja!
Foto: Profimedia

ispitivanje

ZBOG FIJASKA TOKOM POVLAČENJA IZ AVGANISTANA SLEDI REŠETANJE U KONGRESU: Američki generali moraće da odgovore na bolna pitanja!

Planeta -

Glavni američki general i ministar odbrane biće ispitani u Kongresu povodom okolnosti vojnog povlačenja iz Avganistana prošlog meseca.

Američke trupe morale su da ubrzaju svoje povlačenje koje je prvobitno trebalo da bude završeno do 31. avgusta nakon što je Kabul 15. avgusta pao u ruke talibanima.

Tada su svet obišle slike haotičnog stanja sa aerodroma u Kabulu dok su strane sile pokušavale da vrate svoje građane kući, a hiljade očajnih Avganistanaca molilo ih je za spas.

U samoubilačkom napadu poginule su 182 osobe. Od toga 13 američkih službenika i najmanje 169 Avganistanaca poginulo je kada se bombaš razneo na kapiji aerodroma 26. avgusta.

General Mark Majli, načelnik Zajedničkog štaba i ministar odbrane Lojd Ostin govoriće u utorak pred odborima Senata, a u sredu u Predstavničkom domu.

Pojaviće se i drugi američki general, Mekenzi koji je kao šef američke Centralne komande nadgledao povlačenje iz Avganistana.

Američke trupe su prvi put ušle u Avganistan krajem 2001. godine, ubrzo nakon napada 11. septembra. Do njihovog odlaska, SAD su potrošile oko 985 milijardi dolara i rasporedile desetine hiljada vojnika, dostigavši vrhunac od 110.000 u 2011.

U nedeljama između pada Kabula i roka za povlačenje 31. avgusta, SAD su evakuisale preostalih 4.000 vojnika. Takođe, oko 50.000 avganistanskih izbeglica su avionom prevezene iz Kabula.

Čak 20 ljudi poginulo je u gomili koja se okupila na aerodromu u danima nakon preuzimanja talibana.

Iako general Mark Majli nije deo komandnog lanca u vojsci, on je glavna veza između Bele kuće i Pentagona i verovatno će se suočiti sa "rešetanjem" pitanjima, naročito od strane republikanaca koji su zahtevali i njegovu smenu, prenosi BBC.

On i general Mekenzi će verovatno biti suočeni i sa nizom pitanja u vezi sa napadom američkim bespilotnim letelicama u Kabulu 29. avgusta u kojem je ubijeno i 10 nedužnih članova jedne porodice.

Nakon napada, podseća BBC, general Mekenzi je rekao da su američke obaveštajne službe pratile automobil jednog člana porodice, humanitarnog radnika, verujući da je povezan sa ogrankom Islamske države.

General Majli je najpre napad opisao kao "opravdan", ali kada je Pentagon potvrdio da su stradali civili, priznao je da je "prerano progovorio".

Kurir.rs / BBC, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track