OVA REKA JE KRCATA DROGOM: Kokain i MDMA su u vodu dospeli sa čuvenog Glastonberi festivala i ozbiljno ugrožavaju životnu sredinu!
Foto: EPA / Neil Hall

ugrožena jegulja

OVA REKA JE KRCATA DROGOM: Kokain i MDMA su u vodu dospeli sa čuvenog Glastonberi festivala i ozbiljno ugrožavaju životnu sredinu!

Planeta -

Nivoi droge koji ozbiljno ugrožavaju životnu sredinu pronađeni su u reci koja prolazi kroz mesto čuvenog festivala u Glastonberiju, u Velikoj Britaniji.

Naučnici su upozorili da postoje "opasni" nivoi MDMA i kokaina u reci Vajtlejk u Somersetu.

Kako se navodi, povećan nivo droge u reci izazvan je uriniranjem i pozvali su posetioce festivala da koriste obezbeđene toalete. Istraživači strahuju da bi to moglo da ugrozi napore na očuvanju retkih evropskih jegulja u tom području.

Glastonberi festival
foto: EPA / Neil Hall

Merenja uzvodno i nizvodno od lokacije izvršena su pre, za vreme i posle festivala 2019. godine

Studija je otkrila da se koncentracija MDMA učetvorostručila nedelju dana nakon festivala, što ukazuje na dugotrajno ispuštanje koje dolazi sa te lokacije.

Portparol Glastonberi festivala rekao je da Agencija za zaštitu životne sredine nije izrazila nikakvu zabrinutost nakon festivala 2019. godine.

"Zaštita naših lokalnih potoka i divljih životinja od izuzetne je važnosti za nas na Glastonberi festivalu i imamo temeljan i uspešan režim uzorkovanja vodenih tokova za svaki festival, prema dogovoru sa Agencijom za životnu sredinu.

"Svesni smo da najveća pretnja našim rekama i potocima, kao i divljem svetu koji u njima živi, dolazi od posetilaca festivala koji uriniraju po zemlji", rekao je on i dodao da ne odobrava upotrebu ilegalnih droga i da će nastaviti kampanju protiv mokrenja po javnim površinama.

Doktor Kristijan Dan sa Univerziteta Bangor rekao je:

"Naša glavna briga je uticaj na životnu sredinu. Ova studija otkriva da se droge ispuštaju u toliko visokom nivou da poremete životni ciklus evropske jegulje. Moramo podići svest o lekovima i farmaceutskom otpadu - to je skriveni, zabrinjavajuće nedovoljno proučen, ali potencijalno razarajući zagađivač" rekao je on.

Glastonberi festival
foto: EPA / Neil Hall

Dan Aberg, student master studija na Fakultetu prirodnih nauka dodao je da se "nezakonita kontaminacija drogom javnim mokrenjem događa na svakom muzičkom festivalu".

"Nažalost, blizina reke Glastonberi festivalu rezultira time da bilo koja droga koju ispuste posetioci festivala ima malo vremena da se razgradi u tlu pre nego što uđe u osetljiv slatkovodni ekosistem."

Predložene su dalje studije o mogućem tretmanu ekološki prihvatljivim metodama kako bi se smanjilo oslobađanje i uticaj zabranjenih droga sa festivala.

Kurir.rs / BBC, Foto: EPA / Neil Hall

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track