LAVA IZ VULKANA NA KANARSKOM OSTRVU STIGLA DO OKEANA: Stanovnici La Palme se zatvorili u kuće, preti opasnost od štetnih gasova!
Foto: Kike RincóN / Zuma Press / Profimedia

Vanredno stanje

LAVA IZ VULKANA NA KANARSKOM OSTRVU STIGLA DO OKEANA: Stanovnici La Palme se zatvorili u kuće, preti opasnost od štetnih gasova!

Planeta -

Lava koja izbija iz vulkana na kanarskom ostrvu La Palma stigla je u utorak kasno uveče do Atlantskog okeana i tako stvorila potencijalno štetne gasove zbog kojih su se stanovnici okolnih mesta zatvorili u kuće.

Deset dana nakon erupcije vulkana, lava je u 23 sata po lokalnom vremenu sporo počela da ulazi u okean na obali Tazakorte. Kamere lokalne televizije postavljene na brod prikazale su kako kamenje i vatra ulaze u vodu, ali zbog noćne tame nije se videla para nastala mešanjem vrele lave i hladnog okeana.

Služba za vanredne situacije na Kanarima pozvala je stanovnike da se sklone na sigurna mesta ako se nalaze u tom području, u radijusu od 3,5 kilometra. Vulkanolozi kažu kako gasovi mogu biti štetni u krugu od dva kilometra od mesta gde lava ulazi u more.

0634920442, La Palma, vulkan, Kanarska ostrva
foto: Alejandro Martínez Vélez / ContactoPhoto / Profimedia

Stanovnici četiri obližnja mesta zatvorili su se u kuće, izvestila je španska javna televizija TVE.

0634931137, La Palma, vulkan, Kanarska ostrva
foto: Alejandro MartíNez VéLez / Zuma Press / Profimedia

Vulkan je eruptirao 19. septembra i nije bilo ljudskih žrtava.

La Palma je jedno od osam Kanarskih ostrva, španske teritorije uz severozapad Afrike.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track