VIKINZI NISU MAPIRALI SEVERNU AMERIKU: Karta koja to navodno dokazuje, a uzimala se kao dokaz da su tu bili pre Kolumba je lažna!
Foto: akg-images / AKG / Profimedia

Vinland falsifikat

VIKINZI NISU MAPIRALI SEVERNU AMERIKU: Karta koja to navodno dokazuje, a uzimala se kao dokaz da su tu bili pre Kolumba je lažna!

Planeta -

Karta Vinlanda, za koju se nekad smatralo da je jedan od najranijih prikaza Severne Amerike nakon što su je Evropljani otkrili, od poznate je postala zloglasna: Ispostavilo se da je mapa potpuna lažna.

To su zakljuili eksperti koji su analizirali mastilo na karti i otkrili da potiče iz 1920-ih. Ovo nije baš revolucionarno kartografsko delo iz 15.veka, već namerni falsifikat.

Iako su ranije postojale velike sumnje u autentičnost Vinlandske karte, rendgenska fluorescentna spektroskopija (KSRF) i tehnika skenirajuće elektronske mikroskopije (FE-SEM) ovde korišćene za procenu hemikalija u mastilu predstavljaju najtemeljniji izgled na dokumentu još.

"Mapa Vinlanda je lažna", kaže Rejmond Klemens, kustos starih knjiga i rukopisa u Biblioteci za retke knjige i rukopise Bajneke na Univerzitetu Jejl, gde se mapa čuva. "Ovde je sve jasno sumnje. Ova nova analiza trebalo bi da stavi stvar na kraj."

Dok datiranje ugljenika stavlja pergament karte na oko 600 godina, mastilo sadrži visok nivo titanijuma i manje količine barijuma-elemente za koje biste očekivali da ćete ih pronaći u najranijim komercijalno proizvedenim pigmentima belog titana 1920-ih.

Vinland, Vikinzi
foto: akg-images / AKG / Profimedia

Anataza, oblik titanijum dioksida koji se koristio u istom periodu, može se naći na celoj karti. Ne postoji ništa od mastila od gvozdene žuči za koje je poznato da su ga koristili srednjovekovni pisci, mastilo koje se sastoji od gvožđe sulfata, žućkastih oraha u prahu i veziva, piše Sajensalert.

Istraživači su takođe mogli da uporede Vinlandsku kartu sa rukopisima koji zaista potiču iz 15. veka, otkrivajući mnogo niže nivoe titanijuma i mnogo veće nivoe gvožđa u mastilu koje se tamo koristi.

Na poleđini karte nalazi se natpis koji je povezuje sa Speculum Historiale, delom enciklopedije napisane u srednjem veku. Odatle je verovatno došao pergament za falsifikovanje, a nova analiza otkriva da je originalni latinski natpis prepisan titanijumskim mastilom - znaci namernog falsifikovanja.

Vinland, Vikinzi
foto: akg-images / AKG / Profimedia

"Izmenjeni natpis svakako izgleda kao pokušaj da se ubedi ljude da veruju da je mapa nastala u isto vreme kada i Speculum Historiale", kaže Klemens. "To je snažan dokaz da je ovo falsifikat, a ne nevino delo treće strane koje je kooptiralo neko drugi, iako nam ne govori ko je izvršio prevaru."

Prvi put ponuđena muzejima 1957. godine zajedno sa kratkim srednjovekovnim tekstom, karta Vinlanda prikazuje takozvanu „Vinlanda Insula“, deo obale Severne Amerike jugozapadno od Grenlanda. Prvo se mislilo da potkrepi ideju da su Vikinzi stigli na kontinent (i kartirali ga) mnogo pre Kristofera Kolumba.

Iako je nordijska kolonizacija Severne Amerike sada u velikoj meri prihvaćena, ova karta to ne dokazuje - kao što znamo iz dužine vremena provedenog u analizi dokumenta, kao i iz poređenja s drugim istorijskim djelima koja su zapravo proverena.

Istraživači kažu da nova analiza pokazuje kako najnovija oprema i tehnike skeniranja mogu pomoći da se dobiju konačni odgovori o tome koji su istorijski dokumenti originalni, a koji nisu, što nam omogućava da svoje vreme usredsredimo na prve.

"Objekti poput Vinlandske karte zaokupljaju mnoge intelektualce", kaže Klemens. "Ne želimo da ovo i dalje bude kontroverza. Postoji toliko zabavnih i fascinantnih stvari koje bismo morali ispitati, a koji nam zapravo mogu reći nešto o istraživanju i putovanjima u srednjovekovnom svetu".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track