OSUĐEN NA GODINU DANA ZATVORA: Sarkoziju će najverovatnije biti određen kućni pritvor
Foto: EPA / Ian Langsdon

očekuju žalbu

OSUĐEN NA GODINU DANA ZATVORA: Sarkoziju će najverovatnije biti određen kućni pritvor

Planeta -

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi proglašen je danas krivim za nezakonito finansiranje izborne kampanje 2012. godine.

Osuđen je na godinu dana zatvora, ali verovatno neće otići u zatvor. Očekuje se da će se žaliti na kaznu, potez kojim će je zapravo suspendovati, a sudija je rekao da bi Sarkozi kaznu mogao odslužiti kod kuće sa elektronskom nanogicom.

Njegovi saučesnici osuđeni su na dve i tri i po godine zatvora.

Sarkozi (66), koji je poricao bilo kakvo delo, nije bio na sudu u trenutku izricanja presude.

To je ove godine druga osuđujuća presuda Sarkoziju, koji je bio na čelu Francuske od 2007. do 2012. i zadržao uticaj među konzervativcima uprkos tome što je pao u nemilost zbog svojih pravnih teškoća.

Za šta je optužen?

Optužen je da je potrošio oko 22.5 miliona evra - gotovo dvostruko više od maksimalnog zakonskog iznosa - za svoju kampanju za ponovni izbor 2012. godine. Potom je izgubio od socijaliste Fransoaza Holanda.

Nikola Sarkozi
foto: EPA/Christophe Petit Tesson

Tužioci veruju da je Sarkozi nekoliko nedelja pre glasanja znao da se njegovi troškovi - koji su strogo ograničeni francuskim zakonom - približavaju zakonskom maksimumu. Optužili su ga da je zanemario dve beleške svojih računovođa koje upozoravaju na problem sa novcem.

Sarkozi je proglašen krivim na odvojenom suđenju u martu za pokušaj podmićivanja sudije i trgovanje uticajem kako bi došao do poverljivih informacije o sudskoj istrazi. Takođe je poricao bilo kakve prestupe u tom slučaju.

Bivši predsednik je na tom suđenju osuđen na tri godine zatvora - od kojih dve uslovno - ali zapravo još nije proveo vreme u zatvoru, dok je u toku njegova žalba.

Osim Sarkoziju, sudilo se još 13 osoba, uključujući članove njegove konzervativne republikanske stranke, računovođe i šefove komunikacijske grupe zadužene za organizaciju skupova, Bigmalion. Ostali su optuženi za krivotvorenje, kršenje poverenja, prevaru i saučesništvo u nezakonitom finansiranju kampanje.

Neki su priznali prekršaje i detaljno opisali kako su varali sa ciljem prikrivanja prekomerne potrošnje.

Kurir.rs/Index.hr/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track