ETIOPIJA PROTERALA ZVANIČNIKE UN, GUTEREŠ ŠOKIRAN: Oni obezbeđuju pomoć od koje zavise životi! Rade nepristrasno i neutralno!
Foto: EPA / ALA KHEIR

zategnuto

ETIOPIJA PROTERALA ZVANIČNIKE UN, GUTEREŠ ŠOKIRAN: Oni obezbeđuju pomoć od koje zavise životi! Rade nepristrasno i neutralno!

Planeta -

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da je šokiran proterivanjem sedam zvaničnika te organizacije iz Etiopije, navodeći da ima puno poverenje u njih.

Gutereš je rekao da je osoblje UN koje učestvuje u humanitarnim opearcijama "nepristrasno i neutralno", navodi AP.

On je naveo da su UN u kontaktu sa vladom Etiopije "u očekivanju da će osoblju o kojem je reč biti dozvoljeno da nastavi važan rad".

"U Etiopiji UN obezbeđuju pomoć od koje zavise životi, uključujući hranu, lekove, vodu i sanitarnu opremu", naveo je Gutereš.

Antonio Gutereš
foto: EPA/ Chema Moya

Vlasti Etiopije su ranije danas saopštile da su odlučile da proteraju sedam zvaničnika UN koje su optužile za mešanje u unutrašnja pitanja te zemlje, u vreme sve većeg pritiska na etiopsku vladu zbog smrtonosne blokade koju je uvela prema regionu Tigraj.

Proterivanje zvaničnika UN je do sada najoštriji potez Etiopije u njenom nastojanju da ograniči dostavu humanitarne pomoći regionu sa šest miliona stanovnika posle gotovo godinu dana rata u toj oblasti.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / ALA KHEIR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track