IZUZETNE BORBENE KARAKTERISTIKE: Nakon niza lansiranja oružja Severna Koreja uspešno ispitala još jednu raketu!
Foto: EPA/KCNA

nedavno proizvedena

IZUZETNE BORBENE KARAKTERISTIKE: Nakon niza lansiranja oružja Severna Koreja uspešno ispitala još jednu raketu!

Planeta -

Severna Koreja je sinoć uspešno ispitala "nedavno proizvedenu" raketu protivvazdušne odbrane, saopštila je službena agencija KCNA.

"Demokratska Narodna Republika Koreja 30. septembra je eksperimentalno ispalila raketu protivvazdušne odbrane /PVO/ koju je nedavno proizvela", objavila je severnokorejska agencija KCNA.

"Izuzetne borbene karakteristike" rakete "ispitane su uz uvođenje novih ključnih tehnologija", dodaje agencija.

Ovaj eksperiment dolazi nakon niza lansiranja oružja. Pjongjang je ove nedelje izvestio o testiranju rakete nadzvučne brzine što je, ako se informacija potvrdi, veliki tehnološki iskorak jer raketa leti pet puta brže od zvuka.

Ovi eksperimenti su zaprepastili međunarodnu zajednicu, a Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija pozvale su na održavanje vanredne sednice UN-ovog Veća bezbednosti.

Severnokorejski programi nuklearnog oružja i balističkih raketa zabranjeni su rezolucijom UN-ovog Veća bezbednosti i predmet su niza međunarodnih sankcija.

Blinken: Severna Koreja podstiče nestabilnost i nesigurnost

Od dolaska na vlast Kim Džong-una, vojni programi su napredovali, a Pjongjang ih je opravdavao potrebom odbrane od eventualne američke invazije.

Međutim, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u četvrtak da Severna Koreja podstiče "nestabilnost i nesigurnost".

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track