SERIJSKI UBICA JE ZA ŽIVOTA OSTAO NEOTKRIVEN: Posle 35 godina se zbog griže savesti ubio, i u pismu objasnio ko je! VIDEO
Foto: Profimedia

tuga

SERIJSKI UBICA JE ZA ŽIVOTA OSTAO NEOTKRIVEN: Posle 35 godina se zbog griže savesti ubio, i u pismu objasnio ko je! VIDEO

Planeta -

Decenijama su zločini serijskog ubice proganjali parisku policiju.

Sve dok bivši vojni policajac priznao da je bio ubica poznat kao Lu Grel - naborani čovek - pre njegove smrti.

Lokalno nazvan Fransoa Viro, njegov DNK upoređen je sa nekoliko mesta zločina povezanih sa Lu Grelom.

Njegova ubistva i silovanja šokirala su Pariz između 1986. i 1994. godine, ali do sada nikada nisu rešeni.

Među šokantnim zločinima koji su mu pripisani bilo je ubistvo 11-godišnje Sesil Blok. Ona je prijavljena kao nestala nakon što se nije pojavila u školi u Parizu 1986. godine.

"Nikada nećemo saznati sve zločine koje je Lu Grel počinio", rekao je Didije Saban, advokat koji zastupa porodice.

Virov je povezan sa četiri ubistva i šest silovanja, ali je Saban rekao da ih je nesumnjivo bilo više, a njegova smrt je mnoge porodice ostavila bez odgovora.

Ovaj stari slučaj konačno je razrešen kada je istražni sudija nedavno odlučio da pošalje pisma 750 žandarma (vojne policije) koji su u to vreme bili stacionirani u regionu Pariza.

59-godišnji muškarac koji je pronađen mrtav bio je žandarm pre nego što je postao policajac, a kasnije i otišao u penziju. Policija ga je pozvala 24. septembra da mu da uzorak DNK pet dana kasnije. Njegova supruga prijavila je nestanak 27. septembra.

Njegovo telo je pronađeno u iznajmljenom stanu u Grau-du-Roa na mediteranskoj obali, zajedno sa samoubilačkom porukom. Tužioci kažu da se njegov DNK podudara sa dokazima pronađenim na nekoliko mesta zločina.

Sadržaj pisma nije potvrđen, ali francuski izveštaji kažu da je priznao da je iskusio "prethodne impulse", i rekao da se od tada "sabrao". Očigledno je priznao ubistva bez detalja o žrtvama ili okolnostima.

Nadimak Lu Grel datira od dokaza koji su dati u vreme ubistva Sesil Blok.

Žrtvin polubrat, Luk Rišard, bio je među stanovnicima koji se sećaju da su videli čoveka sa licem punim ožiljaka od akni na dan zločina u njihovoj stambenoj zgradi u 19. okrugu na severu Pariza.

Telo devojčiceje kasnije pronađeno ispod komada starog tepiha u podrumu. Zvaničnici su rekli da je silovana, zadavljena i izbodena, a slučaj je šokirao Francusku.

Njen brat, koji je pomogao policiji da nacrta skicu osumnjičenog, setio se da je sa muškarcem, koji je delovao "vrlo siguran u sebe", bio u liftu.

"Rekao mi je nešto poput: 'Želim ti vrlo, vrlo dobar dan", prisjetio se on u intervjuu za novine Zud Kvest 2015. Rišard je već govorio o tome kako ga je slučaj proganjao, rekavši da je živeo sa „velikim osećajem nepravde“.

DNK dokazi povezuju ubicu Blokove sa drugim ubistvima i silovanjima. Ovo je uključivalo ubistvo 1987. godine 38-godišnjeg Žila Politija i njegove nemačke geronto-domaćice Irmgard Miler.

Lokalni izveštaji kažu da je povezan sa ubistvom 19-godišnje Karin Leroi 1994. godine, koja je pronađena mrtva na ivici šume više od mesec dana nakon što je nestala na putu za školu.

U silovanjima počinjenim nad 26-godišnjom Nemicom i dve devojčice, starim 14 i 11 godina, prijavljeno je da se osumnjičeni identifikovao kao policajac.

"Uverili smo se da je on ili oficir ili žandarm, kako zbog nasilja koje je primenio nad žrtvama, tako i zbog taktike koju je usvojio", rekao je advokat koji je zastupao žrtve za TV Frans Info. Ponekad bi čak predstavio svoju kartu sa francuskom trobojkom.

Saban je verovao da je ubica učinio sve što je mogao da osigura da njegov DNK ne ostane na mestima zločina. Ali sada je otkriven njegov identitet koji želi da se ponovo otvore nerešeni zločini u kojima se nikada nisu koristile DNK tehnike.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track