ZORAN SPASIĆ: Nemačka neće brzo naći vođu poput Merkelove
Foto: ABC/ Mihajlo Becej

AUTORSKI TEKST

ZORAN SPASIĆ: Nemačka neće brzo naći vođu poput Merkelove

Planeta -

Nakon saveznih parlamentarnih izbora u Nemačkoj 26. septembra, vlada Angele Merkel ostaće na dužnosti sve dok nova ne položi zakletvu.

Političko nasleđe Merkelove dugo će imati direktnu ili indirektnu težinu u kreiranju politike u Nemačkoj i Evropi u celini.

Dakle, šta je tačno političko nasleđe Merkelove za Nemačku, Evropu i svet uopšte?

Prvo, reč je o lideru koji će ostaviti za sobom srećno i zadovoljno nemačko društvo, i to u svetu velikih kriza.

Drugo, politika Merkelove je stabilizator za Evropu. Nemačka održava jedinstvo EU, inače vrlo krhko. Koristeći moć Nemačke, Merkelova je zauzela oštar stav o Bregzitu, povećavajući ulog za odvajanje Britanije od EU, dok druge odvraća od sličnih poteza.

Treće, taktika njene uravnotežene diplomatije prema velikim silama verovatno će ostati uticajna u Berlinu, jer se pokazala kao veoma uspešan politički model.

Kada je reč o preliminarnim rezultatima izbora, dvopartijska koalicija neće biti dovoljna prvi put u istoriji posle Drugog svetskog rata.

Najverovatniji scenario je koalicija tri stranke, što samo po sebi stvara zagonetku, jer će se sada najverovatnija koalicija - socijaldemokrate, zeleni i slobodne demokratije - suočiti sa pronalaženjem zajedničkog jezika uprkos dijametralno suprotnim vizijama o porezima, imigraciji, socijalnoj sigurnosti i o tome kako se pozabaviti klimatskim promenama.

Samo iz ovih razloga može se očekivati da će Angela Merkel u doglednoj budućnosti ostati na dužnosti, jer će koalicioni pregovori verovatno trajati mesecima.

Zaista, mogle bi proći decenije dok Nemačka ponovo ne pronađe vođu koji ima podršku, poštovanje i moć koju je Merkelova stekla.

* Autor je stručnjak za međunarodnu politiku i direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije

Kurir.rs/Zoran Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track