LOKALNI IZBORI U GRUZIJI: Tenzije posle hapšenja Sakašvilija i poziva na proteste u centru Tbilisija
Foto: David Mdzinarishvili / TASS / Profimedia

gruzijski san nestaje?

LOKALNI IZBORI U GRUZIJI: Tenzije posle hapšenja Sakašvilija i poziva na proteste u centru Tbilisija

Planeta -

Gruzijci danas izlaze na lokalne izbore koji bi mogli da se pretvore u nerešenu trku vladajuće i opozicione stranke, dan nakon hapšenja bivšeg predsednika i opozicijskog političara Mihaila Sakašvilija.

Mihail Sakašvili, koji je napustio Gruziju 2013. i koji je 2018. osuđen u odsustvu, uhapšen je u petak nakon što se vratio u Gruziju i pozvao svoje pristalice da glasaju za opoziciju i krenu u postizborne ulične proteste.

Gruzijske vlasti upozorile su da će biti uhapšen ako se vrati, a predsednica Salome Zurabišvili rekla je da neće pomilovati 53-godišnjeg bivšeg predsednika nakon njegovih hapšenja i optužila ga da namerno pokušava da destabilizuje zemlju.

Izbori, koji uključuju glasanje za gradonačelnika glavnog grada Tbilisija, dobili su na važnosti usled mesecima duge političke krize koja je eskalirala uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, nakon kojih je opozicija bojkotovala rad parlamenta, prenosi Hina.

Čelnik glavne opozicione stranke, Ujedinjenog nacionalnog pokreta (UNM) koji je Sakašvili osnovao, uhapšen je u februaru i pušten u maju nakon pritiska Evropske unije.

Sporazum je propao tokom leta kad se vladajuća stranka Gruzijski san povukla.U sporazumu je bilo navedeno da bi Gruzijski san trebalo da raspiše prevremene izbore ako ne uspe da prikupi 43 posto glasova na lokalnim izborima u subotu.

Nedavna anketa pokazala je da je podrška za Gruzijski san na 36 posto.

Iako je sporazum sada propao, politički analitičari kažu da glasanje može da podstakne proteste ako vladajuća stranka ne uspe da pređe prag zacrtan u sporazumu i odbije da raspiše prevremene izbore.

"Ako Gruzijski san ne postigne šta je postigao na prethodnim parlamentarnim izborima, što je 48,22 posto, mogli bismo ponovno imati određene nemire, verovatno još jedan talas političke krize", rekao je Soso Džamukašvili iz političke platforme Emerging Europe.

Pre nego što je uhapšen i zatvoren, Sakašvili je rekao svojim pristalicama da glasaju za UNM ili za bilo koju manju stranku koja je protivnik Gruzijskom snu i pozvao ih da se okupe u centru Tbilisija u nedelju.

"Svi moraju izići na birališta i glasati i 3. oktobra moramo popuniti Trg slobode. Ako bude 100 hiljada ljudi, niko nas ne može poraziti", rekao je Sakašvili.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja