PRE 3 GODINE JE ISKASAPLJEN DŽAMAL KAŠOGI Ubistvo saudijskog novinara svi zaboravili! Rekonstrukcija pokazuje svu brutalnost VIDEO
Foto: Profimedia

tuga

PRE 3 GODINE JE ISKASAPLJEN DŽAMAL KAŠOGI Ubistvo saudijskog novinara svi zaboravili! Rekonstrukcija pokazuje svu brutalnost VIDEO

Planeta -

Međunarodni institut za štampu (IPI) ukazuje na činjenicu da nije zadovoljena pravda za novinara Džamala Kašogija, koji je pre tri godine ubijen u generalnom konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, te poziva međunarodnu zajednicu da ovu zemlju smatra odgovornom za ubistvo novinara.

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Kašogi ubijen, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne petorici optuženih.

Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine. Bliski saradnici princa Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi.

Podsečamo da je posle prvog dolaska Kašogija u konzulat turska obaveštajna služba je zabeležila telefonske razgovore izmedju konzulata i Rijada u kojima je on označen kao tražena osoba, objavio je posle ubistva BBC koji je razgovarao s dve osobe koje su slušale snimke.

Veruje se da je u prvom razgovoru obavešten moćan saradnik princa - Saud al-Kahtani koji je već optuživan za učešće u pritvaranju i mučenju disidenata u Saudijskoj Arabiji. Sam Kašogi je u svojim tekstovima optužio Al-Kahtanija da vodi "crnu listu" za prestolonaslednika.

Krajem 2019. godine Al Džaira je objavila 3D rekonstrukciju ubistva!

Kašogi je pozvan 2. oktobra da dodje u konzulat po papire i tada se na snimcima mogao čuti forenzički patolog koji je navodno kasnije raskomadao telo žrtve. Iz njegovih reči se moglo saznati da je znao šta se od njega očekivalo, rekla je britanska pravnica Helena Kenedi koja je bila u timu specijalne izvestiteljke UN. "Moglo se čuti kako se smeju… Čekali su tamo znajući da će taj čovek ući i da će biti ubijen i isečen".

Kada je Kašogi došao u konzulat rečeno mu je da postoji poternica Interpola za njegovo hapšenje i da se mora vratiti u Saudijsku Arabiju, naveo je tada BBC. "Postoji trenutak kada se može čuti kako Kašogi od čoveka koji je samouverena osoba, ide ka osećanju straha – povećanje nervoze, povećanje užasa – i onda saznanja da će se dogoditi nešto fatalno", rekla je Kenedi.

Ona je navela da se na snimcima ne može čuti zvuk koji bi povezala s hirurškom testerom za kosti kojom je navodno raskomadano telo novinara, ali da se moglo čuti tiho brujanje. Turski obaveštajni zvaničnici, ističe BBC, veruju da je to zvuk testere.

Izveštaj UN je tvrdio da Saudijska Arabija snosi odgovornost za ubistvo i da treba istražiti moguću ulogu princa Mohameda. Kongres SAD je naveo da veruje da je prestolonaslednik "odgovoran za ubistvo" u operaciji u kojoj su učestovali agenti koji su mu direktno podredjeni.

Princ Muhamed, međutim, rekao je za televiziju CBS da kao lider zemlje preuzima "punu odgovornost" za jezivo ubistvo Kašogija, ali je negirao da je on to naložio, navodi agencija Asošiejted pres.

Kurir.rs/Beta/Al Džazira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track