PRVI PARLAMENTARNI IZBORI U KATARU: Nije izabrana nijedna žena, kraljevska porodica i dalje suvereno vlada
Foto: Profimedia

bez promene

PRVI PARLAMENTARNI IZBORI U KATARU: Nije izabrana nijedna žena, kraljevska porodica i dalje suvereno vlada

Planeta -

U Kataru su juče održani prvi parlamentarni izbori u zemlji koji ni na koji način nisu promenili ravnotežu vlasti.

Nijedna žena juče nije izabrana u katarski parlament, a kraljevska porodica i dalje suvereno vlada zemljom u kojoj su političke stranke i dalje zabranjene.

Građani su birali 30 od 45 članova veća Šure, savetodavnoga tela bez velike moći. Sve do sada članove toga veća imenovao je emir Tamim ben Hamad Al-Tani.

Svih 30 mesta osvojili su muškarci, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova. Nijedna od 28 žena kojima je dopušteno da se kandiduju na izborima nije izabrana.

Katarski emir, koji treba da imenuje preostalih 15 članova Šure, mogao bi da smanji tu neravnotežu imenujući žene. Ne zna se, međutim, kada će objaviti ta imenovanja i kada će biti inauguralna sednica veća.

Prema zvaničnim podacima na izbore je izašlo 63,5 posto birača, što je mnogo više nego na lokalne izbore 2019. godine, kada je glasalo manje od jednog od deset birača.

Državna novinska agencija prenosi da su na izborima bila 233 kandidata, a svi su morali da imaju dozvolu ministra unutrašnjih poslova. Sa druge strane, državna televizija prenosi da je 101 kandidat odustao na sam dan izbora kako bi dao podršku drugim kandidatima.

Prvi parlamentarni izbori, predviđeni ustavom iz 2004. i odloženi nekoliko puta, održani su u trenutku dok se zemlja nalazi pod lupom međunarodne zajednice.

Godinu dana pre Svetskog prvenstva u fudbalu, koje će biti održano u Dohi, vlasti su procenile da će organizacija izbora "privući pozitivnu pažnju" na zemlju, tvrdi stručnjak za zalivsko područje Lućano Zakara sa Univerziteta u Kataru.

Veće će moći da predlaže zakone, odobrava budžet i opoziva ministre, ali će emir imati pravo veta.

Tokom kampanje kandidati su na malobrojnim političkim skupovima izbegavali pitanja spoljne politike i statusa monarhije, fokusirajući se na zdravstvo, obrazovanje i građanska prava.

Većina od 2,5 miliona stanovnika Katara, najvećeg svetskog proizvođača prirodnog gasa su stranci i nemaju pravo glasa. Među 330.000 Kataraca, samo potomci onih koji su bili državljani te zemlje 1930. godine imaju pravo glasa i kandidature.

Kurir.rs/Hina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track