ŠTA SE DEŠAVA U AVGANISTANU? Kina bi da šalje vojnike, Bagram opet radi - primećeni vojni avioni, a talibani imaju odred samoubica
Foto: EPA/JAWAD JALALI

MISTERIOZNA SVETLA

ŠTA SE DEŠAVA U AVGANISTANU? Kina bi da šalje vojnike, Bagram opet radi - primećeni vojni avioni, a talibani imaju odred samoubica

Planeta -

Vojni avioni primećeni su kako sleću u Bagram u Avganistanu, u kojoj su se talibani "odomaćili" posle odlaska američkih snaga.

Na društvenim mrežama su se pojavili noćni snimci baze sa upaljenim svetlima i izveštaji da je nekoliko vojnih aviona sletelo i poletelo iz baze.

Neki izvori tvrde da je reč o kineskim avionima budući da talibani ne umeju da poprave avione koje su Amerikanci ostavili za sobom.

Nešto pre toga, direktor kineskog programa u analitičarskom Stimson centru, Jun Sun rekao je da je Kina zainteresovana da se "naseli" u bazi posle američkog povlačenja.

Američke snage napustile su Bagram tokom noći u julu, isključivši svetla i iskravši se a da nisu obavestili o tome avganistanske snage koje su trebale da preuzmu upravljanje bazom, podseća Dejli mejl.

Vojni aerodrom udaljen nekih sat vremena vožnje od Kabula napravili su Sovjeti tokom njihove okupacije Avganistana. Potom su ga zauzeli Amerikanci i 20 godina koristili kao glavnu operativnu bazu.

Američki mediji sada prenose da je Kina zainteresovana da pošalje svoje osoblje u bazu u okviru svog ekonomskog progrma Pojas i put. Kineska vlada je demantovala te izveštaje. "To je netačna informacija", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Sun Jun međutim smatra da su kineske vlasti vrlo zainteresovane za Bagram. "S obzirom na prethodno iskustvo, Kinezi su vrlo voljni da se dokopaju bilo čega što su Amerikanci ostavili u bazi", rekao je on.

Talibani su zauzeli bazu brzo posle američkog povlačenja ali se veruje da nemaju ni opremu ni znanje da učine bazu ponovo funkcionalnom i upravljaju ostavljenim avionima.

Talibani su, takođe, odbacili izveštaje da će Kinezi ući u bazu ali nisu objašnjavali ko je popalio svetla po bazi i čiji su avioni koji su poletali i sletali.

U međuvremenu, mediji prenose, pozivajući se na zamenika guvernera provincije Badakšan mulu Nisara Ahmada Ahmadija, da su talibani uspostavili specijalni bataljon bombaša samoubica na severu zemlje kako bi zaštitili granice sa Kinom i Tadžikistanom.

"Specijalni odred samoubica po imenu Laškar-e Mansur biće raspoređen duž avganistanskih granica", prenela je lokalna novinska agencija Hama Pres mulinu izjavu.

Bombaši samoubice iz ovog odreda učestvovali u terorističkim napadima na snage svrgnute vlade i pripadnike međunarodne koalicije koja je bila predvođena SAD.

"Poraz Sjedinjenih Država bio bi nemoguć bez ovoga odreda. Ti hrabri ratnici nose posebne eksplozivne pojaseve i koristili su ih za miniranje američkih baza u Avganistanu", rekao je Ahmadi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track