BRITANSKA VOJSKA POKRENULA OPERACIJU ESKALIN 200 vojnika krenulo u akciju po Londonu i jugozapadu ostrva!
Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Objavljen rat nestašici goriva

BRITANSKA VOJSKA POKRENULA OPERACIJU ESKALIN 200 vojnika krenulo u akciju po Londonu i jugozapadu ostrva!

Planeta -

Velika Britanija očito je odlučila da objavi rat nestašici benzina, koja je skoro paralisala ostrvo od kada je usledila kriza usled nedostatka vozača cisterni s čim je prekinuto snabdevanje pumpi gorivom.

Oko 200 vojnika angažovano je u operaciji koja je dobila kodni naziv operacija "Eskalin" i kako je saopšteno ona je usmerena prvo na Lodnon sa okolinom i jugozapad ostrva, gde je nedostatak goriva najveći.

Iako vlada Borisa Džonsona, odgovorno tvrdi da se situacija na pumpama smiruje, vojska je od jutros munjevito uskočila i pokrenula najveću akciju snabdevanja do sad.

U Velikoj Britaniji poslednjih dana suočili su se sa talasom panične kupovine goriva, koje su usledile posle talasa vesti da je snabdevanje prekinuto, jer nema ko da dovozi gorivo, što je prouzrokovalo opšti haos koji je izazvao kilometarske kolone i tuču na ulici.

Haos koji je usledio izazvan je pre svega Bregzitom i britanskim izlaskom iz Evropske unije, kada je napušteno i jedinostveno tržište rasa , i odlaskom stranaca, koji su do tad radili ovaj posao najviše. S druge strane vlada Borisa Džonsona odbacila je politiku angažovanja inostranih vozača i time nije želeo da poveća masvno doseljavanje migranata na ostrvo.

Velikoj Britaniji nedostaje 100.000 vozača kamiona, što je posledica takozvane "savršene oluje", odnosno kombinacije faktora kao što su pandemija korona virusa, stara radna snaga i egzodus stranih radnika posle britanskog izlaska iz Evropske unije.

Imigracioni propisi posle Bregzita predvidjaju da državljani zemalja članica EU više ne mogu bez vize da žive i rade u Velikoj Britaniji, što su mogli dok je ta zemlja bila članica Unije.

Sa manjkom vozača kamiona suočavaju se i druge zemlje medju kojima su SAD i Nemačka, ali je taj problem naročito vidljiv u Velikoj Britaniji, gde je doprineo praznim rafovima u prodavnicama i zatvaranju benzinskih pumpi.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track