NIŠTA NOVO: Emirati čestitali Siriji OKTOBARSKI OSLOBODILAČKI RAT 1973. protiv Izraela, a sa njima uspostavili odnose 2020.
Foto: Profimedia

Avet Jom kipur rata

NIŠTA NOVO: Emirati čestitali Siriji OKTOBARSKI OSLOBODILAČKI RAT 1973. protiv Izraela, a sa njima uspostavili odnose 2020.

Planeta -

Za ovu vest slobodno bi mogli reći da je za rubriku "Verovali ili ne" da je Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Damasku Siriji čestitala Oktobarski Oslobodilački rat ( kod nas poznat i kao Četvrti arapsko-izraelski ili Jom Kipur rat). To naravno ne bi bilo ništa neobično, s obzirom da su 6. oktobra 1973. ceo arapski svet podržao Egipat i Siriju koji su na Sueckom kanalu na jugozapadu i Golanskoj visoravni na severoistoku države napali Izrael, da UAE nisu prošle godine normalizovali odnose sa Jevrjeskom državom i okrenuli novi list u odnosima Izraela i zemalja Bliskog istoka.

Ova častitka ambasade UAE u Damasku naravno je za oko zapala Libancima, koji su i danas u nekoj vrsti ratnog stanja sa Izraelom. Neki analitičari smatraju ovo ironijom, da zemlja koja čestita Sirijcima "Oktobarski oslobodilački rat" je normalizovala odnose sa Izraelom, koji je i dalje u ratnom stanju sa Sirijom.

"Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Damasku upućuje iskrene čestitke rukovodstvu i narodu sestrinske Sirijske Arapske Republike povodom godišnjice Oktobarskog oslobodilačkog rata", napisano je na Tviter nalogu ove bliskoistočne ambasade.

Kakv će odziv Izraela biti na ovu čestitku za sad nije poznato.

"UAE, koja je normalizovala veze sa Izraelom, čestita Siriji godišnjicu rata 1973. godine ... koji se vodio protiv Izraela ...", napisao je libanski novinar Hassan Ridha.

Na današnji dan pre 48 godina taćno u 14 časova po lokalnom vremenu oružane snage Egipta i Sirije izvele su koordinisani napad na Izrael. Egipat Forsiranjem Sucekog kanala i uništenjem linije Bar-Lev i Srija napadaom na Golansku visoravan. Rat je trajao do 16 oktobra kada je potpisano primirje posle intervencije američkog savetnika za Nacionalnu bezbednost Henrija Kisindžera.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track