PANIKA U LENGLIJU: Na desetine špijuna CIA širom sveta likvidirano ili uhapšeno!
Foto: Profimedia

upozorenje

PANIKA U LENGLIJU: Na desetine špijuna CIA širom sveta likvidirano ili uhapšeno!

Planeta -

Kontraobaveštajci upozorili sve stanice i baze Centralne obaveštajne agencije da je razotkriven zabrinjavajuće veliki broj njihovih doušnika

Sedište CIA u Lengliju
Sedište CIA u Lenglijufoto: Printscreen YouTube

Na desetine špijuna koji su radili za američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) ubijeno je, uhapšeno ili razotkriveno širom sveta, objavio je Njujork tajms pozivajući se na dobro upućene izvore!

Veštačka inteligencija - Problemi s tehnologijom

Razvoj veštačke inteligencije predstavlja dodatni problem za operativce. Naime, biometrijsko skeniranje, softveri za prepoznavanje lica i drugi alati visoke tehnologije omogućavaju obaveštajnim službama drugih zemalja da mnogo lakše prate i otkrivaju operativce CIA koji su angažovani u njihovim državama. Zbog toga su njihovi sastanci sa doušnicima postali mnogo rizičniji.

Zbog toga su kontraobaveštajci prošle nedelje poslali pismo upozorenja svim stanicama i bazama CIA širom planete kako bi ih upozorili na opasnost.

Preveliko poverenje

Identifikovano je više problema koji dovode do razotkrivanja agenata CIA, a među njima su previše brz proces regrutovanja, preveliko poverenje u izvore i nezasluženo napredovanje u službi. Svi ovi elementi moraju biti promenjeni jer je u pitanju misija koja je ključna za bezbednost.

Primarni ciljevi - Ljudski faktor važan

U eri modernih komunikacija i nadzora CIA ima mnogo načina da prikupi informacije za svoje analitičare koji pripremaju brifinge za tvorce politike, ali u njenom fokusu ostaje formiranje mreže pouzdanih doušnika. CIA se smatra najboljom svetskom agencijom za prikupljanje i analizu podataka. Zbog toga je uobičajena praksa da se u CIA napreduje angažovanjem dobrih doušnika.

U jednom odeljku memoranduma ističe se da se često unapređuju agenti koji regrutuju doušnike bez obzira na to da li se taj doušnik kasnije pokaže kao koristan izbor informacija ili ne.

- Na kraju dana niko ne bude odgovoran za to šta će se dogoditi s doušnikom. Ponekad se dešavaju stvari koje su potpuno van kontrole, ali često se radi o nemaru i propustima ljudi koji su na visokim pozicijama, a koji nikad ne odgovaraju za svoje postupke, kaže Daglas London, bivši operativac CIA.

Od slučaja do slučaja - Prebezi, hapšenja...

- Narednica Monika Elfride Vit iz vazduhoplovnih snaga SAD prebegla je u Iran 2019.

- Džeri Čun Šing Li, bivši agent CIA, osuđen je na 19 godina robije jer je radio za Kinu

- Jordanac za koga se verovalo da je vrbovan ubio je sedam agenata CIA u Avganistanu 2004.

Izvori Njujork tajmsa prenose da je "gubljenje doušnika" potpuno normalna stvar u svetu špijunaže, ali da zabrinjava njihov broj i brzina kojom se to dešava.

Takođe zabrinjava i to što je čitav slučaj dospeo u javnost, to jest što je problem razotkriven.

Upozorenje o razotkrivanju agenata namenjeno je operativcima na prvoj liniji, kao i onima koji su direktno uključeni u regrutovanje doušnika. Uvođenje pojačanih mera bezbednosti i upravljanje doušnicima su neodložni.

Pet prioriteta

Takođe je preporučeno pooštravanje procesa provere doušnika i fokusiranje na izbegavanje stranih obaveštajnih službi kako bi se sprečilo regrutovanje dvostrukih agenata.

Direktor CIA Vilijam Barns
Direktor CIA Vilijam Barnsfoto: EPA-EFE/SAUL LOEB / POOL

Činjenice

- CIA je osnovana 18. septembra 1947.

- Sedište agencije je u Lengliju (Virdžinija)

- Nezvanični moto: I saznaćete istinu, i ona će vas osloboditi

- Broj zaposlenih: 21.575 širom sveta

- Godišnji budžet: 15 milijardi dolara

- Direktor: Vilijam Barns

Ovo se posebno odnosi na zemlje poput Irana, Rusije i Kine, gde su domaće obaveštajne agencije doušnike CIA vrbovale i angažovale kao dvostruke agente.

U jednom izveštaju iz 2013. navodi se da CIA ima pet prioriteta i to su - borba protiv terorizma, sprečavanje širenja nuklearnog oružja i oružja za masovno uništenje, informisanje političkih lidera o važnim događajima u inostranstvu, kontraobaveštajni rad i sajber obaveštajni rad.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja