BREGZIT JE BIO GREŠKA, NIŠTA NIJE DONEO: 52 odsto Britanaca nezadovoljno! Samo 36 posto smatra izlazak iz EU uspehom
Foto: EPA / Hayoung Jeon

Anketa

BREGZIT JE BIO GREŠKA, NIŠTA NIJE DONEO: 52 odsto Britanaca nezadovoljno! Samo 36 posto smatra izlazak iz EU uspehom

Planeta -

Više od polovine odraslih Britanaca smatra da je izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije bio neuspeh, pokazuje najnovija anketa londonske agencije Savanta ComRes.

U anketi, nešto više od polovine, odnosno 52 odsto ispitanih je reklo da Bregzit nije ništa doneo, a 36 odsto je ocenilo da izlazak Britanije iz EU predstavlja uspeh, preneo je briselski portal EURACTIV.

Da je Bregzit bio neuspeh, reklo je i 32 odsto građana koji su se izjasnili kao pristalice vladajuće konzervativne partije, koja je bila glavni motor napuštanja EU, kao i 26 odsto onih koji su na referendumu u junu 2016. glasali za Bregzit.

Na tom referendumu, Britanci su se tesnom većinom od 52 odsto prema 48 odsto glasova izjasnili za napuštanje EU. Od tada, britanska javnost je gotovo napola podeljena oko potrebe održavanja novog referenduma o članstvu. ; Istraživanje, u kojem je učestvovalo 2.000 gradjana, pokazalo je ipak da i dobar deo zagovornika Bregzita i pristalica konzervativaca nije oduševljen životom izvan EU.

britanska zastava, Velika Britanija, Bregzit
foto: EPA/OLIVIER HOSLET / POOL

Jedan od pet birača Konzervativne partije premijera Borisa Džonsona, ocenio je da bi politika ponovnog pridruživanja EU povećala šanse te stranke na sledećim izborima.

Medju njima, najveći je procenat mladjih ljudi, uzrasta do 35 godina, od kojih 44 odsto misli da bi takva politika popravila izglede stranke.

Za razliku od konzervativaca, većina birača Laburističke stranke (71 odsto) i Liberalnih demokrata (70 odsto) ocenila je da je Bregzit bio neuspešan. Da je bio uspešan smatra 23 odsto pristalica laburista i 21 odsto pristalica liberala.

Anketa je pokazala i da su žene znatno kritičnije prema Bregzitu od muškaraca. Da je on bio neuspešan reklo je 55 odsto anketiranih žena, za razliku od 49 odsto muškaraca.

Anketa je sprovedena u septembru, uoči partijskog kongresa Džonsonovih konzervativaca.

Bregzit, London, Velika Britanija, slavlje, 31 1 2020
foto: EPA /Neil Hall

Ministar za Bregzit Dejvid Frost je, obraćajući se učesnicima tog kongresa, rekao da je "dug, ružan san članstva u EU gotov" i da je počela "britanska renesansa".

Takva i slične poruke i dalje pozitivno odzvanjaju među većinom birača konzervativaca i medju zagovornicima Bregzita.

Pored toga, odnose Velike Britanije i EU i dalje ozbiljno opterećuju razmimoilaženja oko primene trgovinskog sporazuma i posebno mehanizma koji se odnosi na Severnu Irsku, a o kojem London želi ponovo da pregovara.

Iako većina birača laburista i liberala smatra da je Bregzit bio greška, u ovom trenutku njedna od većih britanskih partija ne podžava ideju ponovnog pridruživanja EU, a opoziciona Laburistička stranka isključila je i mogućnost pristupanja jedinstvenom evropskom tržištu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track