SERIJSKI UBICA ZVANI ZODIJAK TERORISAO JE SAN FRANCISKO 60-IH GODINA Istražitelji najzad otkrili ko se krije iza šifrovanih poruka
Foto: Profimedia / Police Handout,

zaboravljeni slučaj

SERIJSKI UBICA ZVANI ZODIJAK TERORISAO JE SAN FRANCISKO 60-IH GODINA Istražitelji najzad otkrili ko se krije iza šifrovanih poruka

Planeta -

Zodijak ubica, koji je šezdesetih godina terorisao područje San Franciska konačno je identifikovan, tvrdi grupa istražitelja "hladnih" slučajeva.

Kejs brejkers, tim stručnjaka koji su radili na rešavanju brojnih najistaknutijih američkih nerešenih slučajeva, tvrde su da su u sredu otkrili identitet monstruma poznatog kao Zodijak ubica.

Čovek za koga kažu da je odgovoran za najmanje pet ubistava 1968. i 1969. je Geri Frensis Post, koji je umro 2018. godine. Oni takođe tvrde da su povezali Gerija sa šestim ubistvom stotinama milja daleko koje nikada ranije nije bilo povezano sa Zodijakom.

Veruje se da je Zodijak čovek iz Kalifornije koji je sebi dao taj nadimak kako bi od vlasti sakrio svoj identitet.

Zodijak ubica, serijski ubica, pismo
foto: Profimedia / Police Handout,

Poznato je da je ciljao najmanje sedam žrtava - tri para i taksistu. Dvoje od njih su preživeli napade pištoljem i nožem.

Isti ubica povezan je sa čak 28 ubistava - tvrdeći da je ubio 37 ljudi u podrugljivim pismima poslatim novinama i policiji. Pisma su uključivala složene šifre - neke od njih do danas nisu zvanično rešene.

Slučaj se 2004. smatrao neaktivnim, ali ga je Policijska uprava San Franciska ponovo otvorila u martu 2007.

Tokom godina, mnogi nezavisni istraživači tvrdili su da su dekodirali pravi identitet Zodijaka.

NAJNOVIJI OSUMNJIČENI

Članove tima Kejs brejkersa čini više od 40 bivših policijskih istražitelja, novinara i vojnih obaveštajaca.

Tim je rekao da su otkrili Gerijev identitet nakon godina i godina kopanja kroz nove forenzičke dokaze i mračne podrume.

Jedna slika otkrivena iz mračne komore navodno sadrži ožiljke na Gerijevom čelu koji odgovaraju skici Zodijaka. Tim je rekao da Zodijakove šifre takođe ukazuju na Gerija.

Zodijak ubica, serijski ubica, pismo
foto: Profimedia / Police Handout,

U jednoj belešci, uklanjanje slova Gerijevog punog imena otkrilo je alternativnu poruku, tvrdi bivša vojno-obaveštajnoj agenkinja Džen Bučolc.

"Dakle, morate da znate puno Gerijevo ime da biste dešifrovali ove anagrame", rekla je Foks njuz.

"Mislim da ne postoji drugi način na koji bi bilo ko to shvatio."

Ubica je svoj nadimak stekao potpisivanjem četvrtog pisma novinarima kao "Zodijak" 7. avgusta 1969. godine. U njemu je napisao: "Dragi uredniče, ovo govori Zodijak."

Pisma je potpisivao krugom i krstom upisanim u njega, nalik na metu ili simbol koordinate.

Zodijak ubica, serijski ubica, pismo
foto: Profimedia / Police Handout,

VLADAVINA TERORA

Vlasti veruju da je Zodijak ubio prve dve žrtve 20. decembra 1968. godine, kada su u Beniciji ubijeni 17-godišnji Dejvid Artur Faradej i 16-godišnja Beti Lu Džensen.

Druge dve žrtve - Mišel Reno Maga (19), i Darlejn Elizabet Ferin (22) - pronađene su upucani na parkingu u Veliju 4. jula 1969. Ferin je ubijena, a Mišel je preživeo.

Skoro tri meseca kasnije, dvadesetogodišnji Brajan Kelvin Harnel i 22-godišnja Sesilija En Šepard pronađeni su izbodeni na jezeru u okrugu Napa 27. septembra 1969. Šepard je ubijena, a Brajan je preživeo.

Taksista Pol Li Stajn (29) upucan je i ubijen u svom automobilu u naselju Presidio Hajtsu San Francisku 11.oktobra 1969. godine.

ŠESTA ŽRTVA?

Kejs brejkers tim tvrdi da je Zodijak takođe odgovoran za šesto ubistvo u Riversajdu u Kaliforniji, 31. oktobra 1966. godine.

Čeri Džo Bejts imala je 18 godina kada je pronađena mrtva u uličici u kampusu Riversajt Siti koledža.

Godine 1967. policija je primila pismo napisano rukom koje ih je kasnije navelo da veruju da je ubistvo Bejtsove možda izvršio Zodijak.

Od te teorije se odustalo 2016. godine kada su istražitelji primili anonimnu dojavu od nekoga ko je tvrdio da je prethodnu belešku napisao kao "bolesnu šalu".

Međutim, Kesj brejkers tvrdili su da je Zodijak ubio Bejtsovu kao i da su im istražitelji zaustavili upoređivanje njenog DNK sa Gerijevim.

Kurir.rs / Fox News, Foto: Profimedia / Police Handout,

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track