FRIC NA ČELU RUMUNSKOG GRADA: Nemac izabran za gradonačelnika, evo šta mu je najviše zasmetalo u radu uprave Temišvara!
Foto: Printscreen Facebook

očigledno

FRIC NA ČELU RUMUNSKOG GRADA: Nemac izabran za gradonačelnika, evo šta mu je najviše zasmetalo u radu uprave Temišvara!

Planeta -

Gradonačelnik Temišvara, trećeg po veličini grada u Rumuniji, je 38-godišnji Nemac Dominik Fric. Fric nema rumunsko državljanstvo niti rumunski pasoš.

Rođen i odrastao u nemačkom regionu Švarzvald, živeo je u Berlinu i radio u kancelariji bivšeg predsednika Nemačke Horsta Kelera, a bio je član Zelenih do 2019. godine.

U septembru prošle godine, Fric je osvojio 54,8% glasova na izborima, pobedivši aktuelnog gradonačelnika Nicolaea Robua, bivšeg rektora Univerziteta u Temišvaru. Robui se kandidovao za treći mandat na čelu grada.

Prvi put je došao u Temišvar sa 19 godina, kada je nakon diplomiranja volontirao u dečjem selu u Temišvaru. Kaže da se tada zaljubio u taj grad. Stalno se vraćao, čak i dok je studirao političke nauke na fakultetima u Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Učestvovao je na antikorupcijskim protestima u Bukureštu i Temišvaru, vodeći različite kulturne i društvene projekte. Ubrzo se uključio u politiku, pa ga je nova stranka Unija spašava Rumuniju (USR) 2019. godine izabrala za svog kandidata za gradonačelnika Temišvara.

Fric je prijavio svoj boravak u Temišvaru, što mu je prema rumunskim zakonima od 2015. omogućilo da se kandiduje na lokalnim izborima, kao i na izborima za Evropski parlament.

"Za mene je ovo znak normalnosti u ujedinjenoj Evropi. Evropski ugovori dozvoljavaju kandidaturu stranaca iz Evropske unije u drugim državama članicama. Dominik Fric je iskoristio priliku, a njegova stranka je dovoljno inteligentna da ga nominira, poznavajući ovaj grad je oduvek imao liberalno i kosmopolitsko društvo, multietničko i multikulturalno, pa je pravo mesto za postizanje takve jedinstvene pobede “, rekao je za DV Ovidiu Gant, član nemačke manjine u rumunskom parlamentu.

"Svojim glasovima Temišvar je ušao u istoriju ne samo u Rumuniji već i u Evropi. Izabrali su evropskog gradonačelnika za evropski grad. Temišvar je bio, jeste i biće evropski grad", rekao je Fric za EUobserver nakon pobede .

Tokom kampanje, Fric se zarekao da će modernizovati javni prevoz u Temišvaru, pretvoriti grad u ekonomsko, tehnološko i kulturno središte i digitalizovati lokalnu upravu.

Upitan šta ga nervira kod Rumuna, Fric je za DV rekao: "Netačnost. I najviše me nervira to što je zarazna."

Ubrzo po dolasku na vlast, Fric je započeo reorganizaciju gradske uprave, koja, kako je rekao lokalnim medijima, nije prošla bez otpora.

"Reorganizaciju smo započeli sa ljudima koji su već bili zaposleni u gradskoj upravi. Pokušavamo da dovedemo nove ljude i promenimo mentalitet, ali za ove stvari je potrebno vreme", rekao je on.

Tokom reorganizacije takođe je otkrio da se varanje vršilo na konkursima za posao u Gradu. Fric je prijavio sedam slučajeva prevare na ispitima koje budući zvaničnici moraju položiti, ali, kaže, to je samo vrh ledenog brega.

Kandidati koji su imali veze u vrhu gradske vlasti polagali bi ispit, a onda bi im neko preko noći zamenio ispite drugim, propisno položenim testom. Prevara je otkrivena poređenjem rukopisa, a u istrazi je učestvovala i rumunska služba za borbu protiv korupcije.

"Gubitak položaja za neke ljude u gradskoj upravi ne samo da znači da će ti ljudi ostati bez plate, već predstavlja i dekonstrukciju korumpiranog sistema koji ih je učinio moćnim i uticajnim. Kojima žele vratiti stare korumpirane sistema pre nego što otkrijemo sav zločin koji se događao", rekao je Fric.

Prve mesece svog mandata proveo je rešavajući probleme koje je ostavila bivša administracija, kaže on. "Ne možete preko Temišvara napraviti Minhen preko noći", kaže Fric, dodajući da je za velike promene potrebno vreme.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track