BOLNICE NA ALJASCI PREPUNE KOVID PACIJENATA: Lekari celu smenu provedu tražeći slobodne krevete, neke bolesnike moraju i da odbiju
Foto: Suliane FAVENNEC / AFP / Profimedia

zdravstveni sistem na nesigurnim nogama

BOLNICE NA ALJASCI PREPUNE KOVID PACIJENATA: Lekari celu smenu provedu tražeći slobodne krevete, neke bolesnike moraju i da odbiju

Planeta -

Bolnice su prenatrpane u ruralnim područjima širom Sjedinjenih Država, ali situacija je posebno ozbiljna na Aljasci, koja ima najveću stopu kovida u Sjedinjenim Državama.

Zdravstveni sistem Aljaske, koji se bazira na ogromnim geografskim udaljenostima i ograničenim resursima, bio je već na nesigurnim nogama i pre pandemije, a sada neke udaljene zajednice imaju problem s tim gde da pošalju svoje bolesne pacijente.

U ponedeljak je država prijavila 2.290 novih slučajeva zaraze kovidom i jednu smrt u tri dana. Manje od dve trećine stanovnika primilo je obe potrebne doze vakcine.

Teške odluke

Na ostrvu Kodiak na jugu Aljaske lekari tokom cele smene traže slobodne krevete u drugim državama kako bi pacijenti mogli da dobiju potrebnu negu. Medicinski centar na ostrvu, Providens Kodiak, sprovodi samo krizne standarde nege, a najbliže velike bolnice u Ankoradžu već su nedeljima prepune.

"Ponekad nam je potrebno doslovno 12, 18, ili 24 sata telefonskih poziva da pronađemo neku bolnicu koja će prihvatiti jednog od naših pacijenata", rekla je Kerol Osterman, izvršna direktorka Zdravstvenog centra zajednice Kodiak.

U Ankoradžu, najvećem gradu Aljaske, jedan lekar je morao da bira između nekoliko pacijenata kojima je bio potreban krevet na odeljenju za intenzivnu negu, uključujući i stanovnika ruralne zajednice koji je doleteo na hitnu operaciju. Nakon pomnog razmišljanja lekarski tim je odlučio da će jedan od drugih pacijenata verovatnije preživeti pa je stanovnik udaljenog sela naposletku preminuo.

Stanovnici putuju i po 240 kilometara za odgovarajuću medicinsku negu

Aljaska se oslanja na mrežu klinika lokalnih zajednica, regionalnih centara srednjeg nivoa i većih bolnica u većim gradovima. Međutim, kada se te bolnice napune, cela mreža počinje da propada, piše Gardian.

Republikanka Lisa Murkovski je u petak govorila o voljenoj osobi koja je nedavno zatražila hitnu pomoć u bolnici u Ferbanksu, ali tamo, ili bilo gde drugde u državi, nije bilo dostupnih kreveta na intenzivnoj nezi.

Aljaska je geografski veća od Kalifornije, Montane i Teksasa zajedno. Stanovnici znaju u proseku da putuju 240 kilometara u jednom smeru kako bi dobili odgovarajuću medicinsku negu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track