OVAJ NOVČIĆ BI MOGAO DA SPASE AMERIČKE FINANSIJE: Ideja nije nova, a svojevremeno su je provalili i SIMPSONOVI VIDEO
Foto: Greg Chapel, Alamy, Profimedia, Shutterstock

lova

OVAJ NOVČIĆ BI MOGAO DA SPASE AMERIČKE FINANSIJE: Ideja nije nova, a svojevremeno su je provalili i SIMPSONOVI VIDEO

Planeta -

Nakon višenedeljnih pregovora o povećanju limita duga sa visokim ulozima, demokrati i republikanci u Senatu su se prošle sedmice približili dogovoru kako bi ublažili krizu koju su sami sebi izazvali za čitava tri meseca.

Čini se da će se u jednom trenutku svi složiti, 50 demokrata i potpredsednica Kamala Haris će povećati limit duga; jedino je pitanje koliko će republikanci otežati proces.

Ili bi ministarka finansija Janet Dželen mogla samo da iskuje platinasti novčić od bilion dolara i deponuje ga u Federalnim rezervama. Rasprava o novčiću od bilion dolara bila je mešavina „jasno šaljivih komentara o prirodi samog novca“, poluozbiljne zabrinutosti zbog inflacije i mešanja monetarne i fiskalne politike, i „potpuno iskrenih“ tvrdnji da je platinasti novčić „ izvodljivo rešenje za smanjenje duga ", piše Filip Bamp za Vašington Post.

Kako bi to funkcionisalo? Pa, Zakon o odobrenju i reformi prigodnih kovanica iz 1995. ovlašćuje Jelenovu da "kuje i izdaje zlatne i probne platinaste kovanice" u bilo kojem "apoenu" koji ona odabere. Bivši direktor američke kovnice novca Filip Dihl kaže za Akios da bi se novčić od bilion dolara mogao da dizajnirati i iskovati "u roku od nekoliko sati", izvlačeći se iz zaliha platinastih praznina.

Za pravljenje novčića trebalo bi "nekoliko minuta", piše Akiosov Feliks Salmon, i "ako ga je tada trebalo fizički deponovati u njujorškoj Fed, to je samo kratka vožnja helikopterom" od kovnice novca u blizini njujorške vojne akademije Vest Point . Bamp procenuje da bi helikopter Činuk mogao platinasti novčić iz kovanice Vest Point poslati u Federalnu rezervnu banku u Njujorku za oko 22 minuta.

"Kovnica se nalazi zgodno blizu golf terena", i "ako ostavite kovnicu novca preko utovarne stanice na zapadnoj strani, to je oko 0,2 milje do najbliže velike zelene površine", gde Činuk može da sleti, piše Bamp. Nakon 15 minuta vožnje, „postoji heliodrom na Ist Riveru, nedaleko od obale“, i „onda je prilično jednostavno".

Ako vam to zvuči kao scenario filma o pljački, niste pogrešili. Teško je zamisliti da lopov može da unovči ili položi novčić od samo bilion dolara na svetu, ali to bi bilo legalno američko sredstvo plaćanja - kako su Simpsonovi upozorili 1998.

Kurir.rs/Vik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track