PERU DOBIO NOVU PREMIJERKU: Predsednik Kastiljo imenovao levičarku Mitru Vaskez da zameni Beljida nakon dva meseca na funkciji!
Foto: Profimedia / Mirtha Vasquez

nestabilnost u peruu

PERU DOBIO NOVU PREMIJERKU: Predsednik Kastiljo imenovao levičarku Mitru Vaskez da zameni Beljida nakon dva meseca na funkciji!

Planeta -

Mirta Vaskez imenovana je za novu premijerku Perua nakon što je predsednik Pedro Kastiljo premijera, rešio da njom zameni njenog prethodnika koji je podneo ostavku posle dva meseca na toj funkciji, u trenutku kada se administracija bori sa političkom nestabilnošću.

Kastiljo je rešio da zadrži ministra ekonomije Pedra Frankea i imenovao novog ministra energetike i rudarstva Eduarda Gonsalesa Tora, prenosi Rojters.

Rudarstvo je ključna industrija za Peru, koji je drugi najveći svetski proizvođač bakra nakon susednog Čilea.

Kastiljos, akko je rekao, želi da poveća poreske prihode iz tog sektora kako bi finansirao socijalne programe.

Bivši premijer Guido Beljido bio je malo poznat pre preuzimanja te uloge, ali je njegov "drski" stil uzdrmao Kongres predvođen opozicijom, dok su investitori bili uznemireni zbog levičarske administracije.

Vaskez, nova premijerka, obavljala je dužnost šefa Kongresa između 2020. i 2021. godine. Ona je kao advokat branila Maksima Akunu, seljaka, u istaknutom slučaju tužbe protiv rudnika zlata "Janakoća" iz korporacije "Njumont Majning", koji se našao na naslovnim stranicama širom sveta.

Kurir.rs/ The Reuters, Foto: Profimedia / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track