ŠTA SE DEŠAVA NA OSTRVU? Američki specijalci već godinu dana u tajnosti obučavaju tajvansku vojsku
Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

napeto u aziji

ŠTA SE DEŠAVA NA OSTRVU? Američki specijalci već godinu dana u tajnosti obučavaju tajvansku vojsku

Planeta -

Američki vojnici u tajnosti obučavaju tajvansku vojsku "manje od godinu dana" kako bi osnažili odbranu ostrva od Kine, istakao je za agenciju AFP američki funkcioner potvrdivši informacije Volstrit žurnala.

Oko dvadesetak američkih vojnika specijalnih snaga i neodređen broj marinaca sada obučavaju tajvanske snage, objavio je u četvrtak Volstrit žurnal. Instruktore je na Tajvan prvo poslala Trampova administracija, ali njihovo prisustvo do sada nije prijavljeno, prenosi Gardijan.

Izveštaj je stigao kada je predsednica Tajvana cai Ing-ven u petak rekla da će Tajvan "učiniti sve što je potrebno da odbrani svoju slobodu i demokratski način života".

0632738464, Tajvan, vojna vežba
foto: Ceng Shou Yi/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

-Tajvan ne traži vojnu konfrontaciju, rekla je ona na bezbednosnom forumu u Tajpeju.

-Nadamo se mirnom, stabilnom, predvidljivom i obostrano korisnom suživotu sa susedima. Ali Tajvan će takođe učiniti sve što je potrebno da odbrani svoju slobodu i demokratski način života, istakla je ona.

Portparol Pentagona, Džon Sapl nije direktno odgovorio na navode ali je naglasio da je podrška Tajvanu i njihove odbrambene veze (sa ostrvom) odgovaraju pretnji kakva je danas Narodna Republika Kina.

Tajvan, Kina
foto: Profimedija

-To je važan korak, ali nije namenjen prvenstveno provokaciji, već zapravo poboljšanju odbrambene sposobnosti tajvanskih snaga, rekao je Džejkom Stouks, saradnik indo-pacifičkog bezbednosnog programa Centra za novu američku bezbednost.

Prisustvo marinaca na Tajvanu ranije je prijavljeno, a kasnije je komanda tajvanske mornarice to potvrdila kao ''rutinsku tajvansko-američku vojnu razmenu i obuku za saradnju'', navodi se u američkim medijima odbrane i lokalnim medijima.

Američki zvaničnici rekli su da su izveštaji iz novembra 2020. godine "netačni", ali nisu detaljno objasnili.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje u kojem od SAD traži da obustave vojnu pomoć Tajvanu.

-Kina će preduzeti sve neophodne korake da saštiti suverenitet i teritorijalni integritet, navodi se u saopštenju.

Japanski državni medij, Global Tajms je danas saopštio da se kinesko državno veće "oštro protivilo svakom obliku vojnog dogovora između Tajvana i Sjedinjenih Država".

-Pozivamo SAD da zaustave sve provokacije. Vlasti DPP -a rade sa spoljnim snagama na traženju 'nezavisnosti' i odbijanju ponovnog ujedinjenja. To je ljude na Tajvanu dovelo do katastrofe i njihovi pokušaji će propasti, navodi se.

Izveštaj o američkom vojnom prisustvu na Tajvanu dolazi nakon niza eskalacionih signala u Indo-Pacifiku. Kina je u prva četiri dana oktobra sa skoro 150 vojnih aviona, upala u tajvanski vazdušni prostor, piše Gardijan.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track