DODELJENA NOBELOVA NAGRADA ZA MIR Ovogodišnji dobitnici priznanja su novinari Marija Resa i Dmitri Muratov!
Foto: EPA/Ed Oudenaarden, EPA-EFE/JUSTIN LAN

KOMITET U OSLU OBJAVIO

DODELJENA NOBELOVA NAGRADA ZA MIR Ovogodišnji dobitnici priznanja su novinari Marija Resa i Dmitri Muratov!

Planeta -

Nobelova nagrada za mir ove godine pripala je filipinskoj novinarki Mariji Resi i ruskom novinaru Dmitriju Muratovu za njihove napore da zaštite slobodu izražavanja, što je preduslov za demokratiju i trajni mir, navodi se u obrazloženju komiteta.

Marija Resa i Dmitri Murato su predstavnici svih novinara koji se zalažu za ideal u svetu u kome se demokratija i sloboda štampe suočavaju sa sve nepovoljnijim uslovima, navodi se u odluci.

Resa je koristila slobodu izražavanja kako bi razotkrila zloupotrebu moći, upotrebu nasilja i rastuću autoritarnost u svojoj rodnoj zemlji, na Filipinima.

Kao novinarka i direktorka medijske kompanije za istraživačko novinarstvo ''Rappler'' Resa je pokazala da je borac bez straha za slobodu izražavanja.

Nobelova nagrada za mir je jedina koja se dodeljuje u Oslu.

Nobelova nagrada za mir predstavlja priznanje koje se dodeljuje pojedincima, grupama i organizacijama za posebne zasluge na poljima spajanja naroda, smanjenja vojnih potencijala i razoružanja, kao i za promovisanje mira i obrazovanja.

Dmitri Muratov decenijama brani slobodu govora u Rusiji pod sve izazovnijim uslovima. Godine 1993. bio je jedan od osnivača nezavisnog lista ''Novaja gazeta''.

''Novaja Gazeta'' zastupa profesionalni integritet zasnovan na činjenicama i učinila je da postane važan izvor informacija o cenzurisanim aspektima ruskog društva koje retko spominju drugi mediji. Od početka rada tog medija, šest njenih novinara je ubijeno.

Uprkos ubistvima i prtnjama, glavni i odgovorni urednik ''Novaja Gazete'' Muratov je odbio da napusti nezavisnu politiku novina. On je dosledno branio prava novinara, navodi se.

Ugled prestižne nagrade dobio je poslednjih godina velik udarac, jer je jedan od laureata, etiopski premijer Abij Ahmed, upleten u rat. Druga laureatkinja, Aung San Su Ći, optužena je da brani pokolj pripadnika muslimanske manjine Rohindža.

Prošle godine dobitnik je bio Svetski program za hranu (WFP).

Nobelova nagrada za mir se od 1901. godine svake godine dodeljuje 10. decembra u Oslu, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track