OVO MESTO JE HIT MEĐU AVGANISTANCIMA Turisti pohrlili u avganistanski Veliki kanjon! Uživaju u lepom vremenu i prirodi FOTO, VIDEO
Foto: BULENT KILIC / AFP / Profimedia

nacionalni park

OVO MESTO JE HIT MEĐU AVGANISTANCIMA Turisti pohrlili u avganistanski Veliki kanjon! Uživaju u lepom vremenu i prirodi FOTO, VIDEO

Planeta -

Nacionalni park Band-e-Amir u središnjoj avganistanskoj pokrajini Bamijan u poslednjih nekoliko dana ostvaruje sve više i više poseta.

Planinske litice parka izgledom podsećaju na one jednog od najpoznatijih nacionalnih parkova u svetu pa ga zbog toga i zovu "avganistanski Veliki kanjon" (Grand Canyon).

0636447795, Avganistan, avganistanski Veliki kanjon, Nacionalni park, Band-e-Amir
foto: BULENT KILIC / AFP / Profimedia

Između planinskih litica Hindukuša nalazi se šest jezera azurne boje, koja su međusobno razdvojena prirodnim branama od travertina, koja su ležišta minerala.

Toplo vreme privuklo je brojne turiste iz obližnjih delova Avganistana. Mladići su uživali u skokovima u osvežavajuće vode plavih jezera, dok su se devojke "brčkale" udaljene od pogleda osoba koje nisu ženski članovi njihovih porodica.

Ipak, zajedno su mogli da uživaju u aktivnostima poput jahanja, pešačenja i planinarenja, ili najpopularnijih od svih - pedaliranja.

Neobično je videti Avganistance kako se bezbrižno fotografišu uz lepe prirodne kulise kad se prisetimo događaja iz te zemlje u protekla dva meseca otkako su vlast nad zemljom preuzeli talibani.

0636460162, Avganistan, avganistanski Veliki kanjon, Nacionalni park, Band-e-Amir
foto: BULENT KILIC / AFP / Profimedia

Šezdesetogodišnji posetilac Asadukah nada se da će svi posetiti Band-e-Amir, koje on smatra idealnim mestom. "Ovo je pravo turističko mesto, savršeno za piknike. Svi bi trebalo da ga posete. Ima puno lepih atrakcija, poput vodopada i prirode. A i vreme je prijatno", rekao je turista.

Na pitanje da li su bezbedno stigli u nacionalni park, mlada učiteljica Asal Valizada (23) odgovorila je potvrdno. "Prvi put sam u Bamijanu. Živim u Kabulu i ovo je moja prva poseta ovom mestu. Put je bio veoma bezbedan, nismo imali nikakvih problema. Otkrili smo sve lepote Bamijana i Band-e-Amira. Posetili smo pećine, spomenike, baš sve."

U istoj pokrajini su se nalazili najveći prikazi uspravljenog Bude na svetu, koje su uništili talibani 2001. godine, uprkos žestokom protestu međunarodne zajednice i UNESCO.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track