KAPETAN KIRK KONAČNO LETI U SVEMIR I ODMAH OBARA REKORD: Glumac Vilijam Šatner postaće najstariji čovek u kosmosu
Nekad i sad Vilijam Šatner kao Kirk i na poslednjoj konferenciji, Foto: Profimedia

Avantura

KAPETAN KIRK KONAČNO LETI U SVEMIR I ODMAH OBARA REKORD: Glumac Vilijam Šatner postaće najstariji čovek u kosmosu

Planeta -

Vilijam Šatner, glumac koji je ulogom u „Zvezdanim stazama“ inspirisao generacije astronauta, u utorak odlazi u orbitu i postaće najstariji čovek u kosmosu

Svemir - poslednja granica, rečenica je koja je proslavila Vilijama Šatnera dok je glumio Džejmsa Kirka, kapetana svemirskog broda „Enterprajz“ u TV i filmskom serijalu „Zvezdane staze“. I ovaj glumac, koji je inspirisao generacije astronauta, konačno će u utorak poleteti u svemir i videti kako zaista izgleda kad se napusti Zemlja.

Džejms Kirk, Vilijam Šatner
foto: Profimedia

Šatner, koji ima 90 godina, ujutru 12. oktobra letelicom „Nju šepard“ kompanije „Blu oridžin“ Džefa Bezosa otići će u orbitu i istovremeno postaviti rekord - postaće najstariji čovek u svemiru, javlja Space.com.

Bezosova ponuda

- Preplašen sam! Znam, ja sam prokleti kapetan Kirk i preplašen sam! Ali istina je da ću da odem u svemir. Odleteću gore. Postaću čovek u raketi. Dugo sam slušao o svemiru. Sada imam priliku da ga vidim lično. To je čudo - rekao je Šatner na skupu ljubitelja stripa u Njujorku.

Kako je objasnio, šansu da odleti u svemir ponudio mu je lično Džef Bezos, najbogatiji čovek na svetu, koji je i sam istom letelicom u julu odleteo u orbitu.

Milijarder ima dobar marketinški tim Džef Bezos
Milijarder ima dobar marketinški tim Džef Bezosfoto: Profimedia

- „Bićeš najstariji čovek u svemiru“, rekao mi je Bezos. Odgovorio sam da ne želim da budem najstariji čovek u svemiru jer sam ja kapetan Kirk - rekao je glumac.

Njujork tajms navodi da je Bezos često pričao da je jedan od obožavalaca „Zvezdanih staza“ i o serijalu koji govori o čovečanstvu u 23. i 24. veku i utopističkoj Ujedinjenoj federaciji planeta, čiji je Zemlja osnivač. On je pre nekoliko godina kupio model „Enterprajza“ korišćen tokom snimanja originalne serije krajem šezdesetih godina i drži ga u kancelariji u „Blu oridžinu“. Pojavio se i u filmu „Zvezdane staze: Izvan granica“. Ipak, mnogi obožavaoci serijala navode da milijarder koji je optužen da izrabljuje svoje zaposlene u „Amazonu“ nije baš shvatio poruku Džina Rodenberija, tvorca „Zvezdanih staza“, o svetu u kom se novac ne koristi, ljudi ne izrabljuju jedni druge, već su svi jednaki i imaju više nego što im je potrebno.

Džejms Kirk, Vilijam Šatner
foto: Profimedia

Mobilni telefoni

Mnogi astronauti su često u intervjuima pominjali da su ih „Zvezdane staze“ inspirisale da se okrenu istraživanju svemira. Ova serija sa Šatnerom u glavnoj ulozi prikazivana je samo tri sezone - od 1966. do 1969. U studiju su rešili da je ukinu jer, kako je objavljeno, „publika nije dobro reagovala na reklame koje su puštali“. Međutim, serijal je postao toliko popularan da je originalna ekipa snimila još sedam filmova i pokrenula još sedam igranih i tri animirana serijala, kao i još sedam filmova. Smatra se jednim od najvećih fenomena televizije.

U dokumentarcu „Kako je Vilijam Šatner promenio svet“ mnogi naučnici su govorili o tome kako ih je gledanje serije inspirisalo da stvore najrazličitije uređaje - mobilne telefone, kompjuterske operativne sisteme, jonski pogon, video-pozive, tablete...

SARADNJA SA NASA

Poruka za „Diskaveri“

Vilijam Šatner je kao neko ko je inspirisao astronaute ranije sarađivao sa američkom svemirskom agencijom NASA. On je snimio poruku za spejs-šatl „Diskaveri“ 7. marta 2011, na poslednjem letu. Bio je to malo modifikovan uvod iz „Zvezdanih staza“.

- Svemir - poslednja granica. Ovo su putovanja svemirskog šatla „Diskaveri“. Njena 30-godišnja misija: da proširuje nauku, gradi nove stanice, spaja narode na poslednjoj granici. Da hrabro ide i radi ono što nijedna svemirska letelica još nije uradila - glasila je poruka.

Kurir.rs/ Andrija Ivanović Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track