PONOVO RADE KAFIĆI, FRIZERI, RESTORANI: Posle gotovo četiri meseca lokdauna, Sidnej je ponovo otvoren, ali SAMO ZA VAKCINISANE
Foto: Saeed KHAN / AFP / Profimedia

100 dana lokdauna

PONOVO RADE KAFIĆI, FRIZERI, RESTORANI: Posle gotovo četiri meseca lokdauna, Sidnej je ponovo otvoren, ali SAMO ZA VAKCINISANE

Planeta -

Više od pet miliona stanovnika Sidneja bilo u strogom lokdaunu od juna

Kafići, teretane i restorani u Sidneju otvorili su danas, nakon gotovo četiri meseca lokdauna, svoja vrata gostima koji su vakcinisani protiv koronavirusa .

Australijske vlasti su se odlučile na ovaj korak zahvaljujući sve većem broju vakcinisanih.

Neki pabovi u najvećem australijskom gradu otvorili su svoja vrata u ponedeljak odmah posle ponoći jer su mnogi gosti došli na ponoćno pivo.

"Mislim da su svi u celoj državi prilično uzbuđeni zbog proteklih 100 dana", rekao je premijer države Novi Južni Vels Dominik Perotet.

Više od 5 miliona stanovnika Sidneja bilo je u strogom karantinu od juna, kako bi se sprečilo širenje zaraznije delta varijante virusa.

Perotet je pozvao građane Sidneja da ne preteruju sa izlascima po okončanju karantina i upozorio da će se broj zaraženih povećati nakon ponovnog otvaranja.

Na osnovu ublaženih epidemioloških mera, 10 vakcinisanih ljudi može da se okuplja u kućama, dok 100 vakcinisanih može da prisustvuje venčanjima i sahranama.

Maloprodajne radnje mogu da rade smanjenim kapacitetom, dok država nastoji da do kraja oktobra vakciniše 80 posto stanovništva i onda dodatno ublaži ograničenja.

Za nevakcinisane, karantin je i dalje na snazi do 1. decembra.

Država Novi Južni Vales, u kojoj je Sidnej, popustila je mere zatvaranja nakon što je prešla prag od 70 posto vakcinisanih.

Kako broj vakcinisanih bude rastao, Australija će se postepeno vraćati u normalu da bi od novembra, potpuno vakcinisani stanovnici mogli da slobodno ulaze i izlaze iz zemlje.

Australija je u martu 2020. zatvorila svoje međunarodne granice, zbog čega je broj obolelih od koronavirusa bio relativno nizak – ukupno 127.500 slučajeva zaraze i 1440 smrtnih slučajeva.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track