SUSRET U DOHI: Predstavnici SAD, talibana razgovarali o situaciji u Avganistanu, prvi put posle povlačenja stranih snaga iz Kabula
Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

susret u dohi

SUSRET U DOHI: Predstavnici SAD, talibana razgovarali o situaciji u Avganistanu, prvi put posle povlačenja stranih snaga iz Kabula

Planeta -

Američka delegacija sastala se sa predstavnicima talibana, prvi put posle međunarodnog povlačenja iz Avganistana.

Kako je navedeno iz Stejt departmenta, prvi susret je bio "otvoren i profesionalan".

Prema rečima portparola Stejt departmenta Neda Pirsa, američka delegacija se na sastanku u Dohi fokusirala na pitanja bezbednosti i terorizma, bezbednog prolaza za građane SAD, druge strane državljane i Avganistance, kao i da je bilo reči o ljudskim pravima i učestvovanju žena u svim aspektima avganistanskog društva.

Pirs je naveo i da su dve strane razgovarale o "pružanju snažne humanitarne pomoći Sjedinjenih Država direktno avganistanskom narodu".

"Razgovori su bili otvoreni i profesionalni, a američka delagacija je ponovila da će se o talibanima suditi po njihovim postupcima, a ne samo po rečima", naveo je Stejt department.

Nije rečeno da li je ikakav dogovor postignut, prenose agencije.

U subotu je katarska televizija Al Džazira prenela, pozivajući se na ministra spoljnih poslova Avganistana, da su talibanski predstavnici tražili od SAD da ukinu blokadu deviznih rezervi centralne banke Avganistana.

Rečeno je da je ministar Amir Kan Mutaki rekao i da će Vašingon poslati vakcine protiv koronavirusa, kao i da su dve strane razgovarale o "okretanju nove stranice" u odnosima.

Amerikanci su pre sastanka imali dva prioriteta - da izdejstvuju oslobađanje otetog Amerikanca Marka Freriksa i da dobiju uveravanja od talibana da Avganistan neće ponovo postati utočište ekstremističkim grupama poput Al Kaide.

Američki zvaničnici naveli su i da je sastanak nastavak "pragmatičnih angažmana" sa talibanima, a ne "sastanak u vezi sa priznavanjem ili davanjem legitimiteta" grupi koja kontroliše Avganistan.

Po odlasku međunarodne zajednice, Avganistanu preti humanitarna katastrofa, a zapadne vlade su sada u problemu jer pokušavaju da nađu način da sarađuju sa teroristima, kako bi humanitarna pomoć stigla u zemlju, a istovremeno da im ne daju legitimitet koji traže.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track