REFORMA KATOLIČKE CRKVE, ŽENE SVEŠTENICI, ŽENIDBA, ISTOPOLNI BRAKOVI I MANJE VERNIKA Papa Franja počeo dvogodišnje savetovanje!
Foto: EPA/FABIO FRUSTACI

vATIKAN

REFORMA KATOLIČKE CRKVE, ŽENE SVEŠTENICI, ŽENIDBA, ISTOPOLNI BRAKOVI I MANJE VERNIKA Papa Franja počeo dvogodišnje savetovanje!

Planeta -

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja u Vatikanu započeo je dvogodišnji proces konsultacija sa svakom biskupijom na svetu o budućnosti crkve. Ovaj proces mnogi opisuju kao najambiciozniji pokušaj reforme katoličke crkve od 1960-tih godina prošlog veka.

Cilje reformi Pape Franje je pokušaj uvođenja promene i modernizacija u katoličko sveštenstvo, kao što je uvođenje žena sveštenika, venčanje sveštenika i ukidanje celibata, kao i istopolni brakovi.

Za razliku od reformista, koji se zalažu za brzu reformu crkve u skladu sa vremenom, postoje i oni #konzervativci", koji smatraju da će to narušiti načela Crkve, na kojima počiva i da je to samo pokušaj i maska da se pažnja odvuče sa problema sa kojima ce Crkva suočava, poput korupcije i smanjenje broja vernika.

papa Franja
foto: EPA / Vatican media

Na početku savewtovanja održana je misa u bazilici Svetog Petra, papa Franja pozvao je sve katolike da ne ostanu "zabarikadirani u našoj bezbednosti", već da slušaju jedni druge.

"Da li smo spremni za avanturu na putovanju? Ili se bojimo nepoznatog i radije pribegavamo uobičajenim izgovorima: 'Ovo je beskorisno' ili 'Uvek smo to radili'?" upitao on.

Proces konsultacija pod nazivom „Za Sinodalnu crkvu: zajedništvo, saradnja i misija“ odvijaće se u tri faze. U „fazi slušanja“, ljudi u parohijama i biskupijama moći će razgovarati o brojnim pitanjima. Papa Franja je rekao da je važno čuti one koji su često bili na rubu lokalnog crkvenog života, poput žena, pastoralnih radnika i članova konsultativnih tela. U „kontinentalnoj fazi“ biskupi će se okupiti kako bi raspravljali i ozvaničili svoja otkrića. U „univerzalnoj fazi“, u oktobru 2023. godine, u Vatikanu će se održati jednomesečni sastanak biskupa. Od pape se tada očekuje da napiše apostolsku opomenu u kojoj će iznijeti svoje stavove i odluke o pitanjima koja se razmatraju.

Međutim, u razgovorima o sinodu papa Franjo je upozorio da će taj proces postati intelektualna vježba koja neće rešavati pitanja iz stvarnog sveta s kojima se katolici suočavaju i "iskušenje samozadovoljstva" kada se razmišlja o promenama.

Inicijativu je već pohvalio progresivni američki National Catholic Reporter sa sedištem u SAD-u, koji je rekao da, iako proces možda nije dovršen, "veća je verovatnoća da će Crkva zadovoljiti potrebe Božjeg naroda sa njim nego bez njega". Međutim, teolog George Veigel u konzervativnom američkom katoličkom časopisu First Things skeptičan je u pogledu toga kako bi se „dvogodišnje samoreferencijalno katoličko brbljanje“ rešilo i drugih crkvenih problema, poput onih koji „masovno odstupaju od vere“.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track