NOVO DRAMATIČNO UPOZORENJE AMERA I BRITANACA: Svoje državljane u Avganistanu mole da nikako ne urade jednu stvar! VIDEO
Foto: LatitudeStock / Alamy / Profimedia

opasnost od terorizma

NOVO DRAMATIČNO UPOZORENJE AMERA I BRITANACA: Svoje državljane u Avganistanu mole da nikako ne urade jednu stvar! VIDEO

Planeta -

Sjedinjene Države i Britanija upozorile su svoje građane da izbegavaju hotele u Avganistanu, nekoliko dana nakon što je na desetine ljudi ubijeno u džamiji u napadu na koji je Islamska država odgovorila u provinciji Horasan, ISKP (ISIS-K).

Talibani, koji su u avgustu preuzeli vlast i proglasili islamski emirat, traže međunarodno priznanje i pomoć kako bi izbegli humanitarnu katastrofu i olakšali ekonomsku krizu u Afganistanu.

Ali, kako oružana grupa prelazi iz pobunjeničke vojske u vladajuću silu, ona se bori da obuzda pretnju ISIL.

"Američki državljani koji se nalaze u hotelu Serena ili blizu njega trebali bi odmah otići", saopćeno je iz američkog State Departmenta, navodeći "sigurnosne pretnje" u tom području.

"U svetlu povećanog rizika, savetuje se da ne ostajete u hotelima, posebno u Kabulu", dodala je britanska kancelarija za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj.

Od preuzimanja talibana mnogi stranci napustili su Avganistan, ali neki novinari i humanitarni radnici ostaju u glavnom gradu.

Poznati hotel Serena, luksuzni hotel popularan među poslovnim putnicima i stranim gostima, dva puta je bio na meti napada talibana.

2014. godine, samo nekoliko nedelja pre predsedničkih izbora, četvorica tinejdžera sa pištoljima skrivenim u čarapama uspeli su da prodru u nekoliko slojeva obezbeđenja i ubili devet ljudi, uključujući novinara AFP -a i članove njegove porodice.

U samoubilačkom bombaškom napadu 2008. godine poginulo je šest osoba.

U avgustu, tokom haotične evakuacije stranih državljana i ugroženih Avganistanaca, zemlje NATO-a izdale su hor upozorenja o neposrednoj pretnji, govoreći ljudima da se drže dalje od aerodroma u Kabulu.

Nekoliko sati kasnije, bomba samoubica je eksplodirala u masi okupljenoj oko jedne od aerodromskih kapija, ubivši mnogo civila i 13 američkih vojnika.

Napad je preuzela ISKP, koja je od tada ciljala nekoliko talibanskih stražara, i tvrdila je da je u petak u gradu Kunduz razorni bombaški napad razbio džamiju tokom molitve u petak - najkrvaviji napad od kada su američke snage napustile zemlju u avgustu.

Tokom vikenda, visoke talibanske i američke delegacije održale su svoje prve razgovore licem u lice u glavnom gradu Katara Dohi od povlačenja SAD.

Razgovori su "bili usredsređeni na bezbednosne i terorističke probleme i siguran prolaz za građane SAD, druge strane državljane i naše afganistanske partnere“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

„Ljudska prava, uključujući i značajno učešće žena i devojaka u svim aspektima avganistanskog društva“, takođe su pokrenuta, rekla je Price u saopštenju.

Prema Stejt departmentu, diskusije su bile "iskrene i profesionalne", a američki zvaničnici ponovili su da će se "talibanima suditi po njihovim postupcima, a ne samo po rečima".

Talibani su rekli da su se Sjedinjene Države složile da pošalju pomoć Avganistanu, iako su rekle da se o tom pitanju samo razgovaralo, te da će svaka pomoć biti upućena narodu Avganistana, a ne talibanskoj vladi.

Kurir.rs/MSN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track