Najnovije vesti

MERKELOVA UPORNA I U OPROŠTAJNOJ POSETI IZRAELU: Pravo Palestinaca je prilika na život! Ne zaboraviti na rešenje o DVE DRŽAVE!
Foto: EPA / Abir Sultan

poruka kancelarke

MERKELOVA UPORNA I U OPROŠTAJNOJ POSETI IZRAELU: Pravo Palestinaca je prilika na život! Ne zaboraviti na rešenje o DVE DRŽAVE!

Planeta

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Izrael da ne “izgubi iz vida” potrebu za uspostavljanjem palestinske države.

Odlazeća nemačka kancelarka poručila je ovo tokom svoje dvodnevne oproštajne posete Izraelu.

Merkelova je pozdravila istorijske diplomatske sporazume postignute prošle godine između Izraela i četiri arapske zemlje, na čelu s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali je navela da sporazumi, poznati kao Abrahamov sporazum, nisu izbrisali potrebu da Izrael postigne mirovni sporazum s Palestincima, prenosi AP.

"Ne smemo izgubiti iz vida pravo Palestinaca da imaju priliku na život. Zato ne treba ni pod kojim okolnostima, čak i kada postaje sve teže, izgubiti iz vida pitanje rešenja o dve države - izjavila je Angela Merkel na panelu Instituta za studije nacionalne bezbednosti u Tel Avivu.

Podrška rešenju o uspostavljanju dve države bila je jedna od ključnih “tačaka sporenja” s izraelskim rukovodstvom tokom njenih 16 godina mandata.

Angela Merkel, Naftali Benet
foto: EPA / RONEN ZVULUN / POOL

Pristalice Abrahamovih sporazuma, čiji je posrednik bila administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, tvrde da su oni pomogli otklanjanju dugogodišnjeg uverenja da Izrael ne može da uspostavi veze s arapskim svetom pre nego što postigne sporazum sa Palestincima.

Novi izraelski premijer Naftali Benet, pripadnik tvrde linije, koji se protivi palestinskoj državi na teritoriji koju je okupirao Izrael, odbacio je mirovne pregovore s Palestincima. Umesto toga se zalaže za, kako kaže, pragmatičniji pristup poboljšanju životnih uslova Palestinaca kao načinu za smanjenje tenzija.

Angela Merkel je pozdravila Benetove namere, ali je istakla da takav pristup neće biti dovoljan.

"Mislim da tako dugotrajno pitanje neće nestati sa dnevnog reda, čak i ako dođe do poboljšanja odnosa sa susednim arapskim državama" izjavila je kancelarka.

Kurir.rs / AP, Foto: EPA / Abir Sultan

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja