MARINCI SE ŽESTOKO OBRUKALI USRED MOSKVE: Radili na obezbeđenju, opili se u baru i snimljeni u sramotnom činu! VIDEO
Foto: Printscreen

diplomatski skandal

MARINCI SE ŽESTOKO OBRUKALI USRED MOSKVE: Radili na obezbeđenju, opili se u baru i snimljeni u sramotnom činu! VIDEO

Planeta -

Tri američka marinca koji su stacionirani u ambasadi te zemlje u Moskvi biće poslati kući kako bi izbegli krivične prijave nakon što su navodno pobegli sa ruksakom na kraju burne noći u baru, otkrili su ruski zvaničnici.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je u nedelju da su vlasti uputile protest konzulatu zbog ovog incidenta. "S obzirom na to da se ispostavilo da su osumnjičeni zaposleni u američkoj ambasadi i da imaju imunitet, Ministarstvo spoljnih poslova je poslalo poruku", rekla je ona.

„Kao deo ovoga, američkoj strani je data mogućnost da osumnjičenima ukine imunitet ili ih natera da odmah napuste Rusiju“, rekla je ona. "Koliko ja razumem, oni su uzeli drugu opciju."

Na video -snimcima koje su objavili istražitelji, trojka se može videti kako posrće sa mesta događaja u 1:13 ujutru prošlog meseca. Snimci koje je snimila druga kamera ispred američke ambasade pokazuju kako se grupa vraća u diplomatsku misiju, a najnestabilnija od njih trojice nosi crni ranac.

Kasnije je njen vlasnik Dmitrij Kornilov, lokalni stanovnik, prijavio nestanak torbe koju je stavio ispod šanka dok je odlazio u kupatilo. „Unutra su bile vizitkarte i dokumenti sa telefonskim brojem i mejlom i mogli su da napišu i da kažu da će ih vratiti“, rekao je on. "Čak sam bio spreman da za to dam neku nagradu, ali momci nisu zvali."

Kornilov je dalje rekao da smatra da je incident bio zbrka, a ne krađa, ali bez da je ambasada skinula imunitet marinaca, istražitelji ne mogu dalje da istražuju. Torba je od tada vraćena.

Prošle godine, 29-godišnji bivši marinac Trevor Rid osuđen je na devet godina zatvora u Rusiji nakon što je napao dva policajca tokom divljanja u Moskvi zbog alkohola. „Ovo je potpuno politički slučaj“, insistirao je tada Rid, insistirajući da je izgubio svest i da se ne seća događaja.

U julu je još jedan zaposleni u ambasadi poslat kući kako bi izbegao krivične prijave nakon što je na snimku prikazano kako demontira železnički signal ispred grada Tvera. Navodno je ukrcao deo opreme u automobil sa diplomatskim tablicama i odvezao se. Zakharova je rekla da je incident bizaran, ali da "opasnost kojoj je Amerikanac izložio živote i sigurnost putnika u vozu nije nimalo smešna".

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track