ČOLOŠ DOBIO NOVI MANDAT DA STANE NA ČELO VLADE U RUMUNIJI: Predsednik predložio lidera centrističke stranke USR!
Foto: EPA / Robert Ghement

kriza u rumuniji

ČOLOŠ DOBIO NOVI MANDAT DA STANE NA ČELO VLADE U RUMUNIJI: Predsednik predložio lidera centrističke stranke USR!

Planeta -

Rumunski predsednik je danas predložio lidera centrističke stranke USR Plus i nekadašnjeg evropskog komesara Daciana Čološa za kandidata premijera nakon dugotrajne političke krize koja je kulminirala prošle nedelje kad je koaliciona vlada, predvođena liberalima, pala posle glasanja o poverenju.

Nakon današnjih konsultacija sa političkim partijama, predsednik Klaus Joanis predložio je lidera USR Ciolosa za kandidata za premijera. Čološ je bio premijer od 2015. do 2017. u privremenom kabinetu.

"Spremni smo preuzeti odgovornost za vladu i početi pregovore s drugim strankama", rekao je Čološ u saopštenju i dodao ;"naš cilj je da izvučemo Rumuniju iz krize, a za to je potrebna velika odgovornost svih političkih snaga." Predlog predsednika moraju da odobre poslanici.

Rumunska politička kriza počela je početkom septembra kada je odlazeći premijer Florin Citi smenio ministra pravosuđa iz USR jer nije potpisao program regionalnog razvoja infrastrukture vredan 10 milijardi evra.

USR je na to reagovao ostavkom svih šest svojih ministara.

Prošlonedeljno glasanje o poverenju vladi podnela je levičarska opoziciona Socijaldemokratska partija, a podržali su ga bivši koalicioni partner liberala USR-Plus i populistička krajnje desničarska partija AUR.

Joanis je danas rekao kako je visoko u agendi rumunskih zakonodavaca upravljanje pandemijom, pitanje rastućih troškova energije i pristup ključnim fondovima iz Europske unije.

Rumunija, sa 19 miliona stanovnika, druga je najmanje vakcinisana zemlja protiv COVID-19 u EU, sa samo 34 odsto potpuno vakcinisani svih odraslih osoba.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Robert Ghement

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track