PAO VOL STRIT: Berze završile u minusu, ulagači se plaše inflacije, visoke cene energenata i poremećaja u lancu snabdevanja
Foto: Alan SCHEIN / Alamy / Profimedia

finansije

PAO VOL STRIT: Berze završile u minusu, ulagači se plaše inflacije, visoke cene energenata i poremećaja u lancu snabdevanja

Planeta -

Berzovni indeksi na Vol Stritu pali su u ponedeljak, nakon nestabilnog trgovanja, jer su ulagači nervozni uoči početka sezone obava poslovnih izveštaja kompanija za treće tromesečje.

Dow Jones skliznuo je 250 bodova ili 0,72 posto, na 34.496 bodova, S&P 500 je pao 0,69 posto, na 4.361 bod, dok je Nasdaq indeks otišao dole 0,64 posto, na 14.486 bodova.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi porasli, ali su u drugom delu trgovanja izgubili te dobitke i trgovanje završili u minusu.

Ulagači su, kako prenosi Hina, oprezni uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja počinje u sredu objavom finansijskog izveštaja JPMorgan banke.

Analitičari u anketi Rojtersa procenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromesečju porasle 29,6 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Trebalo bi, kada je reč o zaradama, da i ovaj kvartal bude "snažan", ali se ulagači plaše da su povišena inflacija, visoke cene energenata i poremećaji u lancima nabavke povećali troškove poslovanja i negativno uticali na rezultate kompanija.

"Tržište je oprezno na ulasku u sezonu poslovnih rezultata. Poremećaji u sistemu nabavke mogli su da utiču na zarade brojnih kompanija i određenih industrija više nego na druge", rekao je Tim Griski, strateg u kompaniji Inverness Counsel.

Ima i analitičara koji su optimističniji.

"Ako ste veća kompanija, možete ublažiti mnoge od tih problema. Poslovodstva su vrlo odgovorna prema svom proračunu i ne žrtvuju marže", rekao je Kristofer Harvi, direktor u firmi Wells Fargo Securities i dodao da je potražnja i dalje snažna.

A na većini evropskih berzi cene deonica juče su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,72 posto, na 7.146 bodova, a francuski CAC 0,16 posto, na 6.570 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,05 posto, na 15.199 bodova.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track