MMF VERUJE SVOJOJ DIREKTORKI: Nemamo direktne dokaze da je favorizovala Kineze i vršila pritisak na Svetsku banku
Foto: Cylonphoto / Alamy / Alamy / Profimedia

duing biznis lista

MMF VERUJE SVOJOJ DIREKTORKI: Nemamo direktne dokaze da je favorizovala Kineze i vršila pritisak na Svetsku banku

Planeta -

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je u utorak svoje puno poverenje direktorki fonda Kristalini Georgijevoj nakon što su proučili optužbe na njen račun da je pritiskala osoblje Svetske banke da izmeni podatke za Kinu.

Izvršni odbor tako je odlučio nakon što je proučio izvštaj kompanije WilmerHale, u kojemu su Georgijevu optužili da je 2017. godine, kada je bila izvršna direktorka Svetske banke, pritiscima uticala na svoje osoblje da promeni podatke vezane za Kinu, kako bi se poboljšao rezultat te zemlje na "Doing Business" listi.

Odbor je u ponedjeljak saopštio da veruju u predanost Georgijeve da zadži najveće standarde upravljanja i integriteta.

Istovremeno su istakli da planiraju dodatne korake kako bi pojačali mere zaštite kojima bi se štitila nepristranost osoblja MMF-a, i osigurali kanale za pritužbe i neslaganja.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen poručila je Georgijevoj da je izvštaj o njenom radu u Svetskoj banci "otvorio legitimna pitanja", ali da je zbog nedostatka direktnih dokaza promena vođstva MMF-a bila neopravdana.

U saopštenju je istakla da je potrebno preduzeti "proaktivne korake kako bi se osnažio integritet i verodostojnost MMF-a", a da Georgijeva i drugi lideri MMF-a moraju da obnove svoju predanost transparentnosti u istraživanju, analizi i politikama fonda.

WilmerHale, jedna od najuglednijih svetskih pravnik kuča, je u izveštaju naveo da je Georgijeva kao nekadašnja članica Svetske banke pritiskala kreatore "Doing Businessa" da favoriziraju pojedine zemlje pa je tako, navodno, zatražila poboljšanje pozicije Kine na lestvici.

"Doing Business" lista, koju je Svetska banka izdavala 17 godina i sada ukinula, bio je ogroman i vrlo skup projekat koji je uključivao 12.500 eksperata koji su prikupljali podatke u 190 zemalja o pravilima i uslovima svakodnevnog poslovanja.

Izveštaj WilmerHalea odjeknuo je kao bomba u političkim krugovima i postavilo se pitanje može li Georgijeva, posle ovih optužbi, da ostane na čelu MMF-a. Georgijeva je demantovala da je na bilo koji način uticala na rangiranje zemalja na listi.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track