PRE 13 GODINA SPASAO JE BAJDENA U AVGANISTANU Sada je uspeo da pobegne iz te zemlje i nalazi se na sigurnom
Foto: EPA / Shawn Thew

čuvao ga 30 sati

PRE 13 GODINA SPASAO JE BAJDENA U AVGANISTANU Sada je uspeo da pobegne iz te zemlje i nalazi se na sigurnom

Planeta -

Avaganistanski prevodilac Aman Halili, koji je učestvovao u spašavanju Džoa Bajdena kada je njegov helikopter hitno sleteo u Avganistan 2008. godine, pobegao je iz zemlje nakon što se nedeljama sakrivao od talibana, potvrdio je Stejt Department.

Halili sa porodicom je prešao granicu sa Pakistanom i zatim je avionom prebačen u Dohu, gde hiljade avganistanskih civila čeka vizu za Sjedinjene Države, rekao je portparol Stejt Departmenta.

Vol Strit žurnal je ranije izvestio da su Halili, njegova supruga i petoro dece, koji nisu uspeli da pobegnu u avgustu nakon preuzimanja vlasti od strane talibana, pobegli iz zemlje uz pomoć avganistansko-američkih i veteranskih grupa, prenosi AFP.

Godine, 2008. Halili je radio kao prevodilac za američke snage kada je tadašnji senator Bajden i dvojica poslanika Čak Hagel i Džon Keri posetili Avganistan.

Kada je snežna oluja prisilila njihov helikopter da sleti u udaljeno područje Avganistana, 30-ak kilometara od baze, Halili se pridružio malim vojnim snagama za brzo reagovanje koje su se iz vazdušne baze Bagram odvezle u planine kako bi ih spasile.

Kako prenose strani mediji, nakon sletanja prevodilac je 30 sati čuvao helikopter dok su čekali povoljne prilike za poletanje.

Halili, 13 godina kasnije nije bio u mogućnosti da aplicira za vizu za SAD u vreme kada su talibani zauzeli Kabul.

Nakon povratka talibana na vlast sredinom avgusta njegova porodica je stigla na aerodrom u Kabulu, kada su SAD organizovale vazdušni most kako bi evakuisale američke građane i Avganistance koji su sarađivali sa američkim vlastima.

Međutim, vojnici nisu dopustili njegovoj porodici ulazak u zaštićeni kompleks. On je zatražio Bajdenovu pomoć u pismu koje je krajem avgusta objavio Vol Strit žurnal.

-Dobar dan, predsedniče, spasite mene i moju porodicu. Nemojte me ovde zaboraviti, napisao je u pismu, strahujući za život, prenosi Index.hr

Portarolka Bele kuće Džen Psaki rekla mu je da će mu Sjedinjene Države pomoći.

-Hvala vam što ste se borili uz nas poslednjih 20 godina. Pomoći ćemo Vam da odete, rekla je Psaki.

Kada se završila evakuacija više od 120.000 ljudi, Aman Halili i njegova žena, kao i petoro dece sakrili su se u Kabulu i 5. oktobra su tajno prešli granicu sa Pakistanom, navodi Vol Strit žurnal, koji dodaje da je Stejt Department pokrenuo hitan postupak kako bi njegova porodica dobila vizu za SAD.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja