PANIČNA UPOZORENJA IZ INDIJE: Drugoj najmnogoljudnijoj državi sveta preti mrak! Zalihe uglja u elektranama kritično niske
Foto: Mayank Makhija/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

nezapamćena kriza

PANIČNA UPOZORENJA IZ INDIJE: Drugoj najmnogoljudnijoj državi sveta preti mrak! Zalihe uglja u elektranama kritično niske

Planeta -

Indija se suočava sa pretećom krizom električne energije jer su zalihe uglja u elektranama pale na neviđeno niske nivoe, a pojedine regije upozoravaju na velike probleme.

Pokrajine širom Indije izdale su panična upozorenja da su zalihe uglja u termoelektranama, koje pretvaraju toplotu iz uglja u električnu energiju, opasno niske.

Prema podacima Centralnog biroa za električnu energiju Indije, gotovo 80% državnih elektrana na ugalj nalazi se u kritičnoj ili veoma kritičnoj fazi, što znači da bi njihove zalihe mogle da nestanu za manje od pet dana, prenosi Gardijan.

Neke indijske pokrajine već sada su bez električne energije. Tokom poslednje dve decenije, domaća proizvodnja uglja u Indiji nastavila je eksponencijalno da raste, iako je zbog pandemije došlo do manjeg pada proizvodnje od manje od 1% od 2019. do 2020. godine.

"Trenutna kriza se ne manifestuje nedostatkom rudarskih kapaciteta, već je uzrokovana nepravilnim predviđanjem, planiranjem i skladištenjem uglja od strane proizvođača energije i regulatora energije u zemlji", rekao je Sunil Dahija, analitičar Centra za Istraživanje energije i čistog vazduha.

Ove godine Indiju je pogodila monsunska kiša što je uticalo na vađenje uglja potrebnog za proizvodnju električne energije.

"Situaciju opisujem kao zastrašujuću, ali verovatno će se uskoro poboljšati", rekao je Vibhuti Garg, vodeći ekonomista Zavoda za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu.

Garg je rekao da se u poslednjih godinu dana indijska vlada usredsredila na povećanje kapaciteta obnovljivih izvora energije, poput sunca, vetra i hidroenergije čime bi ova kriza mogla da se spreči.

Ako će Indija u narednim godinama ispuniti svoje klimatske ciljeve, takođe će morati da se odvikne od uglja koji trenutno napaja gotovo 70% električne energije.

"Mislim da vlada koristi ovo kao priliku za podsticanje na više iskopavanja uglja ili proizvodnju energije na bazi uglja", rekao je Garg. "Međutim, trebalo bi izbegavati ulaganje novca u imovinu koja će propasti zbog obnovljivih izvora energije", kaže Garg koji naglašava da Indija planira da poveća domaću proizvodnju uglja na milijardu tona do 2024.

"Proizvodnja uglja je skupa i cene će se dodatno povećavati. S druge strane, proizvodnja obnovljivih izvora energije je jeftina, a cene će se verovatno dodatno spustiti", rekao je Garg.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track