MISTERIJA! HAVANA SINDROM PRATI AMERIČKE ZVANIČNIKE: Sada je otkriven u Bogoti, nedugo pre posete Entonija Blinkena VIDEO
Foto: Profimedia

DRAMA

MISTERIJA! HAVANA SINDROM PRATI AMERIČKE ZVANIČNIKE: Sada je otkriven u Bogoti, nedugo pre posete Entonija Blinkena VIDEO

Planeta -

Kolumbijski predsednik kaže da je svestan slučajeva misteriozne bolesti poznate kao "Havanski sindrom" prijavljene u američkoj ambasadi u Bogoti - jednoj od najvećih američkih ambasada u svetu u kojoj se nalaze diplomate, obaveštajni agenti i humanitarni radnici.

"Naravno da imamo saznanja o ovoj situaciji, ali to želim prepustiti vlastima SAD koje sprovode vlastitu istragu, jer se radi o njihovom osoblju, da razjasne", rekao je predsednik Ivan Duku novinarima u utorak u Njujorku.

Sumnjivi slučajevi dolaze nedelju dana pre planirane posete državnog sekretara Entoni Blinkena Bogoti.

Najmanje pet porodica koje su povezane sa zaposlenima u ambasadi bilo je pogođeno poslednjih nedelja, a jedna porodica je napustila zemlju radi lečenja, navodi Volstrit Žournal, koji je prvi prijavio slučajeve.

Stejt department je u izjavi za Vašington Post rekao da je "energično" istražio izveštaje o takvim incidentima gde god da su prijavljeni, uključujući "da li se oni mogu pripisati stranom glumcu".

"Zbog brige o privatnosti i iz sigurnosnih razloga, ne razgovaramo o konkretnim izvještajima ili radu Ambasade, ali svaki izvještaj koji dobijemo shvatamo izuzetno ozbiljno", navodi se u saopštenju.

Šta treba znati o „Havanskom sindromu“, misterioznoj bolesti koja pogađa američke zvaničnike širom sveta

Tačno poreklo bolesti ostaje nepoznato, iako njeno ime datira iz 2016. godine, kada se prvi put činilo da je pogodilo službenike CIA -e i kanadsko osoblje u glavnom gradu Kube, Havani. Prvi klaster zbunio je medicinare, a žrtve su prijavile iznenadni početak niza simptoma poput glavobolje, mučnine i gubitka pamćenja. Skeniranje mozga kasnije je pokazalo oštećenje tkiva koje se obično vidi kod pacijenata sa potresima mozga nakon eksplozije ili saobraćajne nesreće.

Njegovi znakovi od tada su se pojavili u Rusiji, Kini, Kolumbiji, Uzbekistanu i Sjedinjenim Državama. Nemačka policija je prošle nedelje potvrdila da se u zemlji radi o "navodnom zvučnom napadu" na zaposlene u američkoj ambasadi u Berlinu, koji su među otprilike 200 slučajeva koji će zahvatiti američke diplomate i obaveštajne službe širom sveta.

Predsednik Bajden je upravo potpisao zakon o finansijskoj pomoći za povrede mozga žrtvama Havanskog sindroma, obećavši u petak da će „doći do dna ovih incidenata“.

Zakon je donet nakon što su se simptomi u skladu sa bolešću prošlog meseca pojavili u timu direktora CIA Vilijama J. Bernsa, koji je ovog leta zadužio vrhunskog zvaničnika agencije da vodi istragu o misterioznoj bolesti.

U drugom znaku sve veće pažnje koju bolest privlači, špijunska agencija smenila je šefa svoje stanice u Beču nakon kritika odgovora na navodne slučajeve u američkoj ambasadi u Austriji.

Kurir.rs/Vašington Post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track