TURSKA LIRA PALA NA REKORDNO NIZAK NIVO: Erdogan smenio zvaničnike Centralne banke, nacionalna valuta se strmoglavila
Foto: AP / Lefteris Pitarakis

ekonomija

TURSKA LIRA PALA NA REKORDNO NIZAK NIVO: Erdogan smenio zvaničnike Centralne banke, nacionalna valuta se strmoglavila

Planeta -

Turska lira pala je na rekordno nizak nivo nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan sproveo novu čistku po Centralnoj banci.

Erdogan je smenio tri člana Odbora za monetarnu politiku Centralne banke (MPC), i na njihovo mesto imenovao dva nova člana.

Smenjeni su zamenici guvernera Semih Tumenand I Ugur Namik Kučuk, zajedno sa drugim članom MPC, Abdulahom Javasom, a Erdogan je imenovao Tahu Čakmaka za zamenika guvernera centralne banke, a Jusufa Tunu za člana MPC-a.

Kučuk je jedini član monetarnog komiteta koji se usprotivio odluci Centralne banke da smanji kamatnu stopu. Ta odluka je šokirala međunarodne investitore prošlog meseca, navodi Fajnenšl tajms.

Za Tumenanda se pričalo da planira da "merka" mesto guvernera Centralne banke, dok je Javas kritikovan što živi u SAD.

Lira je nakon objave pala na rekordno nizak nivo od 9.1900 prema dolaru, što je gubitak od 1 odsto tog dana, a do sada je oslabila za oko 19 odsto tokom ove godine.

Do promena članova MPC došlo je nakon što je predsedništvo u sredu uveče saopštilo da se Erdogan sastao sa guvernerom Centralne banke Sahapom Kavdžiogluom.

Prošlog meseca, centralna banka smanjila je svoju referentnu kamatnu stopu na 18 odsto sa 19 odsto uprkos godišnjoj inflaciji od skoro 20 odsto, što je potez koji analitičari smatraju najnovijim dokazom političkog uplitanja Erdogana, koji je sam sebe opisao neprijateljem kamatnih stopa.

Erdogan je poslednjih godina napravio niz promena u Centralnoj banci, a agencija Rojters navodi da je otpustio tri guvernera u poslednje dve i po godine zbog političkih neslaganja, što je negativno uticalo na liru i ozbiljno narušilo kredibilitet i predvidljivost turske monetarne politike.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track