REŠAVA SE SUDBINA HILJADA BRITANSKIH SVINJA: Ako Vlada zakasni sa ovim potezom, na farmama će nastati pokolj! VIDEO
Foto: Shutterstock

birokratija

REŠAVA SE SUDBINA HILJADA BRITANSKIH SVINJA: Ako Vlada zakasni sa ovim potezom, na farmama će nastati pokolj! VIDEO

Planeta -

Očekuje se da će britanska Vlada danas odustati od viza za strane mesare kako bi sprečila masovno ubijanje britanskih svinja.

Nedostatak mesara u industrijskim klanicama ostavio je farmere sa previše svinja na njihovim farmama, što je dovelo do upozorenja da bi 10.000 svinja nedeljno moglo biti uništeno.

Podrazumeva se da će vlada najaviti paket mera, za koje se smatra da će ukinuti zahtev za tečnim engleskim jezikom, kako bi se omogućilo obučenijim mesarima da dođu u Britaniju na privremene vize.

Taj potez usjedio je u ponedeljak na sastanku poljoprivrednika, prerađivača i vladinog nedavno imenovanog savetnika za lanac snabdevanja ser Dejva Luisa.

Nacionalna asocijacija za svinje (NPA), koja predstavlja većinu pogođenih poljoprivrednika, rekla je da je "tiho optimistična" i da je zahtev mesara da govore engleski "poslednji blokator".

Izvršna direktorka NPA Zoe Dejvis rekla je: "To nisu plate jer prelaze prag od 25.000 funti. Sada se svodi na uslov engleskog nivoa i birokratiju procesa u smislu podnošenja zahteva za ove vize."

Uzgajivači svinja nadaju se da će vlada pokrenuti malo korišćenu šemu hladnog skladištenja za skladištenje svinjskih polutki.

Šema intervencije na tržištu koju finansiraju poreski obveznici poznata kao pomoć za privatno skladištenje (PSA), koja otključava sredstva za zaklane svinje koje će se držati u privatnim hladnjačama, bila je jedna od opcija o kojoj se razgovaralo u ponedeljak na sastanku sa ser Daveom.

Poljoprivrednici i prerađivači tražili su da se šema koristi za ublažavanje pritiska u industriji, barem dok ublaženi vizni sistem ne poveća broj mesara u velikim klanicama.

Prema veb stranici DEFRA, PSA šema je osmišljena da pomogne u stabilizaciji cena poljoprivrednih proizvoda.

"Kada se PSA otvori, bićete pozvani da uklonite svoj proizvod sa tržišta i postavite ga u svoju prodavnicu na određeni vremenski period. Zadržaćete vlasništvo nad proizvodom tokom perioda skladištenja", kaže se na veb stranici.

Šemom upravlja Agencija za plaćanja u ruralnim područjima kako bi „ponudila finansijsku podršku u vreme kada su cene određenih proizvoda na tržištu niske“.

Stiven Tompson, koji drži 2.000 svinja na farmi Povej u Nortonu u Šefildu, rekao je za Skaj Njuz da vlada do sada nije učinila "apsolutno ništa" kako bi ublažila "košmarnu" situaciju u kojoj se poljoprivrednici nalaze.

"Imamo nestašicu proizvoda za Božić i imamo proizvode koji sede na našoj farmi zauzimajući prostor i postajući noćna mora za dobrobit", rekao je Kaj Burli.

"Vlada mora delovati i mora delovati brzo. Oni navodno sada razgovaraju, ali treba nam nešto što će se dogoditi ove sedmice".

"Ne možemo imati vize koje dolaze sledećeg meseca, a zatim se ljudi prijavljuju mesec dana kasnije. Treba nam neko ko će raditi u ovoj zemlji sledeće nedelje, ili će to biti kraj."

Zamoljen da razjasni šta je time mislio, Tompson je odgovorio: "U suprotnom će se svinje klati na farmama."

Ranije ovog meseca premijer Boris Džonson je umanjio mogućnost masovnog odstrela, rekavši da će svinje svejedno biti ubijene.

"Postavlja se pitanje o vrstama poslova koji se obavljaju, platama koje se nude, nivoima automatizacije, nivoima ulaganja u te poslove", rekao je on.

"Ono što ne možemo učiniti u svim ovim sektorima je da se vratimo na umorni stari model i posegnemo za polugom koja se zove nekontrolisana imigracija i privuče ljude po niskim platama."

Nedostatak mesara pogađa oko 1400 farmi koje snabdevaju 90% britanske svinjetine putem ugovora sa velikim prerađivačima.

Kurir.rs/Skaj Njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track