OVO JE DANAC UHAPŠEN ZBOG MASAKRA LUKOM I STRELOM U NORVEŠKOJ: Tvrdi da je glasnik i da donosi UPOZORENJE! Već je poznat policiji!
Foto: Profimedia / EPN/Newscom, EPA / TERJE PEDERSEN

najverovatnij eterorizam

OVO JE DANAC UHAPŠEN ZBOG MASAKRA LUKOM I STRELOM U NORVEŠKOJ: Tvrdi da je glasnik i da donosi UPOZORENJE! Već je poznat policiji!

Planeta -

Napad lukom i strelom u Norveškoj, tokom kojeg je danski državljanin ubio pet osoba, najverovatnije predstavlja čin terorizma, saopštile su danas vlasti.

Sinoćni napad Danca koji je lukom i strelom, a moguće i drugim oružjem, nasumično terorisao građane na više lokacija u mestu Kongsberg, šokirao je Norvešku, a policija za sada nije objavila puno detalja.

Reč je o Dancu Espenu Andersenu Bratenu (37), nastanjenom u Kongsbergu, koji se tereti za ova ubistva, a kako prenosi Sky News, koji je prethodno identifikovan kao da pokazuje znakove radikalizacije, a sada će ga procijeniti veštaci sudske psihijatrije.

Norveška, Espen Andersen Braten
foto: Profimedia / EPN/Newscom

Viši zvaničnici kažu da je osumnjičeni u prošlosti više puta osuđivan i da mu je prošle godine izrečena šestomesečna zabrana prilaska dvojici bliskih članova porodice nakon što je zapretio da će ubiti jednog od njih, prenosi Sky.

Espen Andersen Braten, Norveška
foto: EPA / TERJE PEDERSEN

Policija Kongsberga, mesta sa 26.000 stanovnika nedaleko od Osla, navela je da je 37-godišnji napadač bio u kontaktu sa policajcima pre zločina.

"Prema onome što do sada znamo, jasno je da su neke žrtve, verovatno sve, ubijene nakon što je policija bila u kontaktu sa počiniocem", navela je policija.

Među žrtvama su četiri žene i muškarac, starosti između 50 i 70 godina, a u napadu su povređene tri osobe.

Policija je navela da je uhapsila osumnjičenog pola sata nakon što je dobila prijavu da je u centru Kongsberga ispaljivao strele.

Iz tužilaštva je Asošiejted presu rečeno da je osumnjičeni posle hapšenja "jasno opisao šta je učinio i priznao da je ubio pet ljudi".

Norveška bezbednosna agencije PST navela je različite aspekte napada kao obrazloženje stava da potezi osumnjičenog "trenutno deluju kao čin terorizma".

Agencija je dodala da je napadač bio pod njenim radarom, ali nije navela zašto.

Na internetu se pojavio izbrisani video koji je prvobitno postavljen na Jutjub, u kojem Brathen govori o prelasku na islam. On u videu sebe predstavlj akao "glasnika koji donosi upozorenje" i pita "da li je zaista ovo ono što želite".

Masovna ubistva su retkost u Norveškoj, u kojoj nema puno kriminala, a napad je momentalno doveo do poređenja sa zločinom iz jula 2011. godine, kada je desničarski ekstremista Anders Bering Brejvik ubio 77 osoba u toj zemlji, koristeći bombu, pušku i pištolj.

Kurir.rs / Beta, SKY News

Foto: Profimedia / EPN/Newscom, EPA / TERJE PEDERSEN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track