Najnovije vesti

JANŠIN TVIT O SOROŠU I MARIONETAMA U EVROPSKOM PARLAMENTU IZAZVAO BURU: Institucije EU i prdstavnici članica krenuli u napad!
Foto: Shutterstock, EPA / Igor Kupljenik

rat se nastavlja

JANŠIN TVIT O SOROŠU I MARIONETAMA U EVROPSKOM PARLAMENTU IZAZVAO BURU: Institucije EU i prdstavnici članica krenuli u napad!

Planeta

U EU nema mesta za antisemitizam a društvene mreže nisu mesto za napade na pojedince, naglasila je danas Evropska komisija povodom tvita slovenačkog premijera Janeza Janše o Soroševim marionetama u Evropskom parlamentu koji je izazvao lavinu kritika predstavnika država članica i institucija EU.

"Ne komentarišemo komentare, ali dopustite mi da pojasnim nekoliko stvari. Društvene mreže trebalo bi da budu mesto za konstruktivnu raspravu uz poštovanje, a ne za lične napade na pojedince", rekao je portparol Komisije Kristijan Vigand na pitanje kako EU komentiše Janšin tvit, prenela je agencija STA.

On je naglasio da je stav Komisije o antisemitizmu vrlo jasan. "U EU nema mesta za antisemitizam. Kao što smo istakli u nedavnoj strategiji antisemitizma, to nije prtanja samo za jevrejsku zajednicu, već i za otvoreno i raznoliko društvo", dodao je.

Janša je juče objavio tvit koji je kasnije obrisao s priloženom fotografijom "13 od 226 poznatih marioneta Džordža Soroša (Georgea Soros) u Evropskom parlamentu", medju kojima su i Sofi int Veld (Sophie in 't Veld), nekadašnji predsednik stranke evropskih liberala (Alde) Hans van Balen (Baalen), bivši predsednik Evropskog parlamenta Marti Šulc (Martina Schulz). Kako navodi STA Janša je posebno je bio oštar prema šefici misije Evropskog parlamenta za utvrdjivanje činjenica Sofi int Veld koja je trenutno u Sloveniji i koju optužuje da želi da sruši vladu.

Janez Janša, Slovenija, premijer
foto: EPA/ Marcin Obara

Janšin tvit izazvao je lavinu kritika. Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli (David Sassoli) pozvao je Janšu da prestane da napada evroparlamentarce, a holandski premijer Mark Rute uložio je protest slovenačkoj ambasadorki.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kasno sinoć je na tviteru objavio da evroparlamentarci moraju da rade svoj posao slobodno, bez ikakvog pritiska i pozvao na medjusobno poštivanje.

Janšin tvit danas je osudila i većina političkih grupa u Evropskom parlamentu. ; "Zabrinjavajuće je kako predsedacajući Savetu EU i premijer Slovenije dovodi u pitanje vrednosti EU", rekla je portparolka liberala Klara Pons de Melo (Clara Ponce de Melo) opisavši Janšin tvit kao "odvratan, antisemitski i uvredljiv".

Portparol Zelenih Aleks Džonson (Alex Johnson) Janšin tvot je nazvaot "odvratnim" i rekao da u Evropi nema mesta za takav jezik antisemitizma, pogotovo ako dolazi od predsedavajuće Savetu EU. Takvi napadi tačno pokazuju zašto evroparlamentarci preispituju vladavinu prava u Sloveniji, dodao je.

Kritike su stigle i iz grupacije Socijaldemokrata, dok su za razliku od većine političkih grupa, u ekstremno desničarskoj grupaciji Identitet i demokratija (ID) rekli da bi možda trebalo pustiti remijere koji uspešno vode svoje zemlje da rade, a ne sve vreme pokušavati da se oni diskredituju.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja