MORNARICA SAD BEZ MILOSTI ZA NEVAKCINISANE: Ko ne primi cepivo do kraja novembra dobija otpust, ali i mnogo gore sankcije! VIDEO
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

UPITNO

MORNARICA SAD BEZ MILOSTI ZA NEVAKCINISANE: Ko ne primi cepivo do kraja novembra dobija otpust, ali i mnogo gore sankcije! VIDEO

Planeta -

Nova naredba američke mornarice, objavljena ove nedelje, kaže da će svo aktivno osoblje mornarice koje ne primi vakcinu protiv korone do predstojećeg roka biti otpušteno - sa mogućim finansijskim posledicama.

Naredba se odnosi na sve mornare koji do 28. novembra nisu u potpunosti vakcinisani i koji nisu dobili versko ili medicinsko izuzeće ili imaju zahtev za izuzeće.

Potpuno vakcinisano odnosi se na primanje dve doze Fajzera ili Moderne ili jedne Džonson i Džonsom vakcine, prošle su dve nedelje ili više od poslednje inekcije.

Rok 28. novembar bio je već poznat, kao i datum za 28. decembar za rezervno osoblje, ali nova naredba adrži sveže detalje o tome sa čime se suočavaju nevakcinisani mornari.

Svima sledi otpuštanje iz mornarice, napisali su u zajedničkom naređenju zamenik načelnika pomorskih operacija admiral Vilijam Lešer i načelnik mornaričkog štaba Džon Novel.

Proces oslobađanja nadgledaće konsolidovano telo za borbu protiv korone, koje uključuje Novela.

Nekoliko nedelja pre isteka roka, zapovednicima je rečeno da ne dozvole mornarima koji su odbili vakcinu protiv korone da se ponovo prijave.

Osim toga, mornari mogu biti privremeno raspoređeni, bez obzira na to da li su primili ili traže izuzeće.

Zvaničnici i članovi na rukovodećim položajima koji nisu primili vakcinu pismeno su obavešteni da imaju pet dana da započnu seriju vakcinacija ili zatraže izuzeće. Ako ne učine ništa, biće im olakšanje i imat će ono što je poznato kao razdvajanje s razlogom, ili „administrativno uklanjanje člana sa trenutne dužnosti zbog nezadovoljavajućeg obavljanja dužnosti ili lošeg ponašanja“.

Svo osoblje mornarice otpušteno zbog odbijanja vakcine dobiće opšti otpust pod časnim uslovima ili viši nivo otpusta. U zavisnosti od nivoa, mogli bi izgubiti neke boračke beneficije.

To nije sve što bi mogli izgubiti.

Zvaničnici u određenim slučajevima mogu biti podvrgnuti „povratu zarađenih posebnih ili podsticajnih beneficija“. Nadležni organ "može zatražiti od pomoraca povraćaj važećih bonusa, posebnih i stimulativnih taksi i troškova obuke i obrazovanja za pripadnike službi koje odbiju vakcinu", navodi se u naredbi.

Nevakcinisano osoblje takođe bi se moglo suočiti sa vojnim sudom. Naredba je izazvala kritike nekoliko advokata koji zastupaju vojno osoblje tražeći izuzeća od religije ili medicine.

„Ovo nije ništa drugo do čista osveta. Nema legitimnog razloga da se našim hrabrim pripadnicima službe zapreti vojnim ili nenamernim otpustom. I sada im mornarica preti da će ih finansijski povrediti?!? Mogli biste očekivati da će zemlja poput Kine ili Severne Koreje primorati svoj narod da bira između religije i zemlje. Ali ovo je Amerika. "Ono što Mornarica radi u suprotnosti je sa samim tkivom naše nacije", rekao je Majk Beri, generalni savetnik Instituta Frst Liberti za Epoh Tajms.

Drugi advokat R. Dejvis Jaunts, rekao je da je naredba "duboko zabrinjavajuća" i "izgleda da je namenjena vojnom osoblju na osnovu njihove vere".

„Moji klijenti su ugroženi samo zbog ostvarivanja svog zakonskog i ustavnog prava da se prijave za verski smeštaj. "Čini se da mornarica možda signalizira plan da odbije sve verske zahteve za smeštaj bez razmatranja pojedinačnih slučajeva, zdravstvenih problema ili prirodnog imuniteta", dodao je on. „Moji klijenti strahuju da su političke motivacije prioritet, a zakon i vojna spremnost se ignorišu. Moji klijenti veruju da je jednako važno kao i uvek dosledno protiviti se ovom mandatu i nastaviti da ostvaruju sva svoja zakonska prava uprkos pretnjama koje dobijaju. ”

Mandat vakcine protiv korone, koji je predstavio sekretar mornarice Karlos Del Toro, objavljen je 30. avgusta, pet dana nakon što je ministar odbrane Lojd Ostin naredio komandantima da sprovedu obaveznu vakcinaciju.

Portparolka mornarice odbila je ove nedelje da komentariše pitanje da li su odobrena neka verska ili medicinska izuzeća.

Od 13. oktobra više od 98 odsto aktivnog pomorskog osoblja u potpunosti je vakcinisano ili će biti pre roka. Devedeset četiri posto primilo je barem jednu dozu vakcine protiv korone.

Kurir.rs/Epoh Tajms

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track